Ivica Dačić svečano otvara srpsko-jevrejsku izložbu „Jasenovac-pravo na nezaborav” u UN u Njujorku Najave

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svečano će otvoriti srpsko-jevrejsku izložbu „Jasenovac-pravo na nezaborav” u Ujedinjenim nacijama u Njujorku u četvrtak, 25. januara 2018. godine u 18.00 sati po njujorškom vremenu.
Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav”, prva je izložba međunarodne GH7 ekspertske grupe istoričara iz 7 zemalja u Ujedinjenim nacijama, 72 godine nakon Drugog svetskog rata, a čiji je šef i direktor Izložbe prof. dr Gideon Grajf, svetski priznat ekspert za Aušvic, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomandose.

Koordinator srpsko-jevrejskog akademskog projekta „Jasenovac” je ambasador dr Ljiljana Nikšić, a saradnja je bazirana na Memorandumu o razumevanju koji su Ministarstvo prosvete Republike Srbije i Institut za Holokaust Šem Olam potpisali 28. marta 2017. godine sa ciljem da se zajednički organizuju izložbe, naučne konferencije i programi edukacije o Jasenovcu.

Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora UN-a u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma.

Podrška je naporima UNICEF-a u pravcu zaštite najugroženije kategorije stanovništva negovanjem prava deteta na srećno detinjstvo, imajući u vidu da je Jasenovac bio i logor za decu.

Glavni cilj izložbe je negovanje kulture sećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno 8 logora za istrebljenje u Drugom svetskom ratu.

Ovo je najveća i najmonumentalnija izložba koja će po prvi put biti postavljena u Ujedinjenim nacijama o Jasenovcu sa 7 tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta.

Specijalni gosti na otvaranju izložbe biće preživeli deca logoraši Jasenovca, Jastrebarskog iz Srbije – Jelena Buhač Radojčić, Smilja Tišma, Gojko Rončević Mraović, a iz Njujorka Eva Kostabel Dojč i David Alkalaj preživeli Rab, Pag i Jasenovac, koji će se ovom prilikom videti po prvi put.

Počasni gost biće gospođa Rouzi Stivenson Gudnajt, potpredsednica Vikimedije (Wikimedia) i potomak čuvenog Davida Albale, koji je izdejstvovao prvo priznanje Balfurove deklaracije. Prva vlada koja je odobrila Bulfurovu deklaraciju bila je Vlada Srbije u egzilu 1917. godine, za vreme Drugog svetskog rata, a primerak tog dokumenta biće prikazan na izložbi.

Pored istoričara, istraživača i ličnosti iz javnog života, sledeći autori različitog umetničkog izraza dali su izuzetan doprinos ovoj izložbi: akademski vajari prof. dr Gabrijel Glid, sin Nandora Glida, poznatog vajara koji je ovekovečio logoraše u logorima Dahau, Mauthauzen i sagradio spomenik u Jadvašemu posvećen žrtvama Holokausta, Ljubiša Mančić i Katarina Tripković, Dragan Jelovac, magistar i akademski slikar, i Vukica Mikača, umetnički fotograf.

Izvor: MSP

Kategorije: Najave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.