Најновије

Проф.др Жарко Обрадовић: Косово је постало црна рупа Балкана и Европе Посланичка група

Говор проф. др Жарка Обрадовића, потпредседника СПС и народног посланика на Политичком комитету Савета Европе на тему „Ситуација на Косову“:

„Поштоване колегинице и колеге,

Поштована председнице Комитета,

Ситуација на Косову је јако јако лоша. И то траје дуго времена без изгледа да се промени. ЕУЛЕКС и привремене институције на Косову не чине ништа на спречавању криминала и корупције, поводом отимања имовине Срба, на решавању убистава, отмица и других почињених злочина, спречавању застрашивања Срба и не-Албанаца који живе на Косову и Метохији, на повратку протераних лица (од 250.000 протераних Срба протеклих скоро 19 година вратило се мање од 2%). За Србе нема посла, нема наде, нема будућности.

Косово је постало црна рупа Балкана и Европе.

Задњи трагични догађај који се десио на Косову потврђује ову оцену. Прошлог уторка на Косову је убијен Оливер Ивановић, један од лидера Срба, који је био добар човек, толерантан и увек спреман на разговор и сарадњу. Подсетићу да је реч о човеку који је скоро 4 године био у затвору на Косову због лажне оптужбе, о чему сам ја говорио на овом Комитету. Ивановић је некоме сметао и зато је убијен.

Ово убиство је даље продубило страх међу Србима и неповерење према Приштини. Србија је тражила да учествује у званичној истрази убиства јер је важно да се утврди не само ко је убица, него и ко је то убиство наручио.

Приштина је овај захтев Србије одбила. Као што је одбила да примени и Бриселски споразум који је потписан пре скоро 5 година и оснује Заједницу српских општина. Као што не жели да се суди починиоцима ратних злочина и покушава да укине суд који је за то и основан. Као што игнорише кршење људских права Срба и не-Албанаца. Срба на Косову и Метохији је све мање и мање, јер се, на овај начин,нерешавањем отворених и за Србе важних питања подстиче исељавање. Ако се нешто не промени, веома брзо Срба на Косову више неће бити.

Председник Републике Србије, Александар Вучић, је пре пар дана био на Косову. Упркос свему што се десило, он је уверавао људе да остану на својој земљи, да се не селе, нудио подршку и помоћ да се реше бројна питања и истакао спремност Србије за мир и дијалог.Заборавља се да је Бриселски споразум не само договор Београда и Приштине, већ и део заједничке спољне и безбедносне политике Европске Уније у чије име је тада у припреми и потписивању Споразума учествовала Кетрин Ештон. И зато Србија не само да има обавезу, него и право да учествује у решавању свих отворених проблема, посебно безбедносних, као што је убиство Оливера Ивановића.

Известилац овог комитета ће имати много посла. Усвојили смо 2016. године Резолуцију о ситуацији на Косову и Метохији у којој су побројане бројне обавезе Приштине које она до сада није испунила. Стандарди Савета Европе се морају поштовати. Као чланови Политичког комитета очекујемо, а то очекују и грађани Косова и Метохије да се ове обавезе из Резолуције испуне.

Хвала!“.

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.