Branko Ružić: Intenzivirati saradnju opština iz centralne Srbije i srpskih opština na KiM Vesti

Ministar državne uprave i lokalne samoprave Branko Ružić rekao je na Okruglom stolu gradova i opština u okviru procesa „Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji“ u Nišu da kada bi za svaku od 10 srpskih opština u našoj južnoj pokrajini obezbedili pomoć iz 10 opština i gradova iz centralne Srbije zajedno bismo zaštitili naše sunarodnike, pomogli njihov životni standard i stvorili ambijent za 21. vek.

Ministar Ružić je naglasio da se jačanjem saradnje opština stvara osećaj sigurnosti kod Srba na Kosovu i Metohiji.

„Srbija danas svoj uticaj na Kosovu i Metohiji realizuje i kroz 29 privremenih opštinskih organa čijim očuvanjem održavamo ustavno-pravni poredak Republike Srbije“, rekao je Ružić i dodao da su privremeni organi značajni i za egzistenciju nekoliko hiljada srpskih porodica u pokrajini.

„Važno je napomenuti da je MDULS pripremilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi koji će omogućiti da se međuopštinska saradnja uspostavi u svim poslovima koje obavljaju lokalne samouprave, kako za izvorne, tako i za poverene“, rekao je Ružić.

On je podsetio da je danas 1760. dan od postizanja dogovora u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština, odnosno 1760. dan neispunjavanja obaveza Prištine u vezi sa pitanjem na koje se odnosi veći deo prvog briselskog sporazuma.

„Podsetiću da je Priština učinila sve da do formiranja ZSO ne dođe i da neprestano kod Albanaca podgreva strah da se radi o pokušaju stvaranja nečega što bi ličilo na Republiku Srpsku. To je sasvim neosnovan strah jer dobrobit jedne zajednice na KiM po sistemu spojenih sudova znači dobrobit svih građana. Naš koncept je da ono što je dobro za Srbe na KiM dobro je za sve, a ne ono što je dobro za Srbe loše je za Albance“, rekao je ministar insistirajući da ono što je dogovoreno i kao obaveza preuzeto, bude i sprovedeno.

Izvor i foto: MDULS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.