Најновије

Славица Ђукић Дејановић: „Економски моменат важан али није пресудан за рађање“ Вести

На позив Министарства културе за израду слогана који ће бити коришћен у кампањи за промоцију мера популационе политике пристигло је више од 1.000 предлога. Да би лакше одлучила да рађа, жени морају помоћи партнер, примарна и секундарна породица и друштво, рекла је за РТС министарка без портфеља задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић.

„Слоган треба да буде подстицајан, да има поруку, да буде звучан, јасан. То ће ипак професионалци морати да раде, али ћемо доделити по две награде за прва три места за најбоље предлоге“, рекла је Славица Ђукић Дејановић у Јутарњем програму РТС-а.

Позив за израду слогана расписан је на предлог Савета за популациону политику, а Дејановић каже да су пристигли предлози из целе Србије и да су стекли увид којој циљној групи убудуће треба се обраћати.

„Подстицај женама да рађају могу давати деца, родитељи, партнери“, појаснила је она и додала да су земље које се озбиљно баве тим проблемом оствариле резултате и имају смањење проблема.

Подсећа да „беби бум“ гереција сада има више од 65 година и да ће се смртност повећавати натредних неколико година.

„Морамо стимулисати рађање, односно да стварамо услове да млади људи размишљају да су деца њихова потреба, да пробудимо родитељство у њима које је можда затрпано динамиком живота“, нагласила је министарка.

Упитана да ли су данас млади људи више комформисти јер чекају да заврше студије, пронађу добар посао, купе стан па тек онда да рађају, Ђукић Дејановић каже да образоване жене не желе да буду неуспешне као мајке и желе да пруже деци оно што су имале оне док су биле мале.

„Мислим да се не може говорити о конфору који жена хоће себи да приушти већ о потреби да буде успешан родитељ да створи услове које ће имати друге маме“, нагласила је она.

Ђукић Дејановић је подсетила да се услови стварају док деца расту, да се никада неће све конкице тако сложити да све буде идеално па онда да кажемо „сада је дете на реду“.

„То знају млади људи и то је знале и генерације пре њих“, нагласила је она и додала да је циљ у наредном периоду да се не рађа мање беба него претходних година.

Да би се то остварило 11 одсто жена треба да има једно дете, 44 одсто жена треба да имају двоје деце, а 45 одсто троје деце, док данас 52 одсто жена има једно дете, 38 одсто двоје деце, само осам одсто троје и више деце.

„Држава мора пронаћи начин да стиумулише одговорне послодавце“ 

Ђукић Дејановић каже да данас образована жена није растерећена ниједне традиционалне обавезе и да и даље кува, пере, пегла, да је раме за плакање болесном члану породице.

Да би се лакше одлучила да рађа морају јој помоћи партнер, примарна и секундатрна породица и друштво.

Држава, како каже, мора пронаћи начин да стиумулише одговорне послодавце који ће дати жени пуну плату иако је три дана изостала са посла због болесног детета или јој омогућила да пола радног времена ради од куће како би могла да оде по дете у школу или вртић.

Економски момента јесте важан, али није пресудан за рађање деце, нагласила је министар и додала да то потврђује приомер сландинанвских земаља које су врло богате а имају проблем са наталитетом.

Подсећа да је Србија усвојила Закон о финансијској подршци породици који ће ступити на снагу 1. јуна, а који ће свако новоређено дете стимулисати са 100.000 динара.

„Потребно је да психолошку цену родитељства снизимо кроз веће учешће оба партнбера у свакодневном животу, да јединице локалне самоуправе организују што већи број сервисних активности“, закључила је Славица Ђукић Дејановић.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.