Најновије

Интервју Александра Антића за „Ало“ Вести

Александар Антић, актуелни министар енергетике и кандидат за градоначелника Београда, каже у интервјуу за „Ало“ да је убеђен у победу своје листе, као и то да ће коалиција СПС-ЈС заједно са СНС-ом формирати власт у Београду после 4.марта.
У јеку изборне кампање и у згуснутом распореду, јер мора да одговори на задатке у Министарству енергетике, које предводи, и да уједно се грађанима Београда представи на најбољи могући начин, разговарали смо са Александром Антићем.
Потпредседник СПС-а, министар, функционер социјалиста, многи префикси се могу ставити испред његовог имена, али како нам каже, највише воли да га зову Београђанином. Без устручавања одговарао нам је на сва питања.

Порука је јасна – Београд ће за нас и даље бити центар света, наша главна и једина преокупација, његовим потребама и његовом развоју ћемо се бавити пуном снагом, свакога дана. Београд је за нас и најлепше место на свету, а ми ћемо учинити све да у сваком погледу постане права светска метропола.

Како оцењујете ток кампање?
-Мој утисак је да се кампања одвија у складу са демократским правилима, што значи да ће грађани моћи да донесу ваљану одлуку. Има варница, наравно, као и свуда у свету, то је сасвим нормално, али процес је демократски и то ћемо после избора још једном чути као став свих битних међународних тела која се баве изборима.

Многи из опозиције је оцењују као најпрљавијом до сада?
-Алиби за неуспех се увек тражи и такозваној прљавој кампањи. Нема прљаве кампање, има само реалних и нереалних очекивања, а када су очекивања нереална, и ви то знате, онда вам је потребан алиби. Сигуран сам да ће релевантне домаће и међународне организације и институције дати овим изборима високу оцену, као што је био случај и у досадашњим предизборним кампањама.

Нападају да се сетите комунизма и социјалне правде само за изборе, шта је тачно?
-Социјална правда је заштитни знак и бренд СПС-а. Као модерној социјалдемократској партији, то је наше слово „А“ у програму и у свакодневном раду, било да је време кампање или не. А на период када је социјална правда била много више на скали друштвених вредности радо подсећамо, јер је то период колосалног напретка. Ми, социјалисти, сматрамо да баштинимо најбоље из тог периода.

Које су кључне ствари у Београду које ћете СПС и ви покренути након избора?
-Београд мора да настави да се развија у сваком погледу, његов прогрес у последњих неколико година је фантастичан захваљујући одговорној и ефикасној градској управи. Залагаћемо се за даљу модернизацију свих јавних служби, од саобраћаја, инфраструктуре, изједначавања услова живота у свим деловима наше метрополе, а посебно за још бољу заштиту рањивих група и свих оних којима је неопходна помоћ заједнице. Не можемо бити европска престоница ако не бринемо подједнако о свим нашим грађанима.

Којим изборним резултатом бисте били задовољни, анкете вам предвиђају од шест до осам посто?
-Резултат коалиције СПС-ЈС биће знатно бољи од анкета које помињете. Наш циљ је да надмашимо резултат са прошлих избора и имамо много разлога да верулемо да је такав резултат доступан. У сваком случају, сигуран сам да ћемо заједно са партнерима из Српске напредне странке и овог пута без проблема формирати већину у Скупштини града Београда.

Где видите себе након избора, на месту градоначелника Београда или министра енергетике у Влади?
-Навикао сам и себе и своје пријатеље на то да се потпуно одговорно посвећујем сваком послу који ми је поверен, тако да има времена после избора за разговоре о тој теми. Али није никаква тајна да сам највише везан за Београд.

Ко ће након избора бити прихватљив коалициони партнер за социјалисте?
-Наш стратешки партнер је Српска напредна странка и у том савезу ћемо бити и после избора. Наша сарадња се показала као веома успешна, принципијелна и окренута искључиво грађанима, а грађани из године у годину потврђују да су то добро разумели и дају нам ново поверење.
Све чешће вас видимо како на некој прослави узмете микрофон и певате.

Уколико социјалисти победе, коју ћете песму отпевати на прослави?
-Песме ће у изборној ноћи сигурно бити, као много пута до сада, али то дође спонтано, не могу да то знам унапред. Волео бих да у том моменту отпевамо прелепу и легендарну песму „Београде“, коју је прославио Ђорђе Марјановић и коју с поносом имамо у нашим спотовима.

Ко боље пева, ви или Ивица Дачић?
-Ивица Дачић. Искуство је на његовој страни.

Ђилас најављује да ће власт у Београду освојити и демонстрацијама ако треба, како то коментаришете?
-То су опасне и неодговорне најаве. У стабилним демократским земљама каква је Србија власт се осваја искључиво гласањем и изборима. Очигледно има и других идеја, али то једноставно није могуће. Имали смо прошле године, након председничких избора и убедљиве победе Александра Вучића, нешто слично, па знамо како се завршило. Цео свет каже да су избори у Србији, већ традиционално, по највишим демократским стандардима, тако да је овде опет реч о тражењу алибија за неуспех.

Шапић често зна да удари по СПС-у, како коментаришете његове шансе?
-Не дајем му шансе за добар резултат, и то не као политички противник, већ као неко ко је дуго и дубоко у свакодневној комуникацији са Београђанима и ко добро зна који су проблеми и које су потребе великог града. Господин Шапић има велику жељу да дође на власт у Београду и то је људски. Али његови мотиви, пре свега, као и његови ставови, не бих рекао програм, јер га нема, светлосним годинама су далеко од потреба Београда и Београђана.

Извор: Ало

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.