Најновије

Гостовање Славице Ђукић Дејановић у “Новом Јутру“ ТВ Пинк Вести

Од 1002 предмета колико их је стигло на јавни позив за избор слогана за подстицање рађање у Србији, чланови жирија кога су чинили чланови Министарства културе и информисања и Савета за популациону политику, изабрали су шест слогана који су изазвали велику полемику у јавности. Међу члановима жирија била је и Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

Податак да нас сваке године има за 35 до 40.000 мање је драстичан, истакла је Славица Ђукић Дејановић на самом почетку разговора за „Ново јутро“.

Како је рекла, слоган није изабран, а он треба бити једноставан, звучан, аутентичан, мора бити подстицајан и одразити суштину позива на пронаталитетну политику.

– Нисмо се сложили да је послат слоган који испуњава ове услове, али чим је више од хиљаду људи било мотивисано, то је представљало један репрезентативан узорак из којег ће фокус група анализирати којим путем треба ићи да бисмо дошли до слогана – каже Дејановић за Пинк.

Говорећи о изјави председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић да су поједини слогани увредљиви за жене, Ђукић Дејановић каже да интонација изговорене реченице може истој дати другачији смисао.

– Какав год слоган да се изабере, неће се допасти свима – каже министарска.

Она истиче да је, по наталитету, 2016. година била гора од 2015. и да је из годину у годину ситуација била све лошија.

– Стручњаци су 50-их година прошлог века упозоравали да ћемо доћи у ову ситуацију. Смртност се повећава, али у 2017. години није било пада, односно индекс наталитета је на истом нивоу – објашњава Ђукић Дејановић.

Она истиче да би било добро да тема наталитета буде заступљенија, будући да је наталитет тренутно један од најважнијих циљева.

Влада је препознала да се овим питањима мора бавити њен посебан сегмент, који ће координисати институције, појединце, стручњаке, али је исто тако важно да то дође до јединица локалне самоуправе. Ако у једној средини председник општине или градоначелник не посвети довољно пажње овом проблему, оваква државна политика може бити мање успешна. Потребна је синергија у раду и по вертикали и по хоризонтали – каже министарка.
Према подацима УН, Србија ће до 2050. године остати без 15 одсто становништва. Министарка истиче да су ови подаци лако оствариви ако се не предузме ништа.

– Важно је подстаћи финансијску подршку, па се тако за сваку рођену бебу добија 100.000 динара једнократне помоћи, а изналазе се финансијске могућности за подстицање другог и трећег детета – каже министарка.

Бугарска и Мађарска су, како каже, у горој позицији од Србије, али то није никаква „утеха“.

– Важан нам је и партнерски однос у родитељству у којем Србија не стоји добро, јер је културолошки образац да отац представља породицу у социјалном окружењу, а сви проблеми су на мајци – каже Ђукић Дејановић.

У пронаталитетној политици важно је да учешће узму и послодавци.

– Имамо закон о забрани дискриминације и сматрамо да послодавци треба да стимулишу жене и труднице, а и да држава стимулише такве послодавце – каже Ђукић Дејановић .

Извор, фото и видео: ТВ Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.