Најновије

Интервју Александра Антића кандидата за градоначелника СПС-ЈС за “Блиц”: Београд прве и Београд друге лиге не постоји Београд

Александар Антић на месту министра енергетике обећао је оно у шта је мало ко веровао да ће бити испуњено – грађани са најнижим примањима имаће бесплатне киловате и кубике гаса. Данас 73.000 породица има ову погодност. За „Блиц“ говори шта све намерава да уради за свој град.

Кандидат за градоначелника коалиције СПС-ЈС Александар Антић рођени је Дорћолац. Каже да је СПС последњих година део свих успеха у Београду и верује да ће после избора у недељу добити још више одговорности за главни град. За Антића једна од кључних ствари је наставак инфраструктурних радова, али равномерно у свим деловима града.

-Искрено верујем да не постоји Београд прве и Београд друге лиге. Уколико сређујемо центар града што јесте битно јер град чини атрактивнијим и за нас који у њему живимо, али и за туристе, исто тако морамо да обезбедимо асфалт, водовод и канализацију до сваке куће на територији Београда. Београду је потребан метро и то јесте приоритет двомилионског града, али деца у неким деловима града иду блатњава у школу, или нема канализацију. И то је за мене неприхватљиво. Оно на чему ћу ја радити је равномернији развој Београда. Из Скупштине града или из центра не види се сваки проблем у 17 општина и зато је неопходно дати и већа овлашћења, пре свега рубним општинама. Београд мора да настави да се развија, град да се спусти на реке, искористи Савски амфитетар, али и измести саобраћај из центра града. Тако да обилазница и ти велики инфраструктурни пројекти укључујући измештање железничке и аутобуске станице остају приоритети.

На известан начин ви сте покренули идеју и пројекат социјалне помоћи за рањиве групе грађана?

-Једно друштво не може да се развија без хуманости. Има могућности да више помогнемо и подржимо оне категорија становништва у Београду којима је подршка читавог друштва потребна.

Наставићемо са пројектима персоналног асистента, личног пратиоца, подршком породицама које не могу саме да носе терет свих проблема са којима се суочавају. Такође, наши најстарији сугрђани заслужују достојанствен живот јер су и они учествовали у своје време у развитку града. За најугроженије већ има модела који се користе попут сениор картице и бесплатног превоза. Међутим, има још начина за помоћ и један од њих је и кроз плаћање комуналних услуга. Када причам о томе, то није тек нека празна прича или обећање које неће бити испуњено. Такве пројекте сам покренуо и одрадио у Министарству.

Рекли сте да нећете да говорите у кампањи да ће можда бити смањена цена вртића?

-Одговоран сам човек и ма како то звучало јер је кампања, али не причам да бих добро звучао. Немам намеру да смањујем цену дечијих вртића за оне који довозе децу у „Поршеу“. Идеја је да они који имају, плаћају  пуну економску цену, а да они који живе скромније, да њима омогућимо ако имају више деце, да за друго и треће дете не плате вртић. То су мере којима не само што помажемо већ показујемо да нам је стало. Не може се утицати на било чију одлуку да ли жели или не да рађа, али можемо да покажемо сви заједо колико је важно да се у Београду рађају деца. И да то покажемо кроз низ конректних ствари. Буџет Београда је преко милијарду долара и ту има простора да незапослене труднице добију финансијску подршку Града, до паркинг места и то не само у гаражама, већ испред домова здравља, државних установа где остварју своја права.

Које су ваше прогнозе? Хоћете ли бити у градској власти после 4. марта?

-Апсолутно сам уверен да ће коалаиција СПС и ЈС имати део одговорности за Београд после ових избора. Ми смо коалиција са квалитетним кадровима и снажним програмским решењима и такав тим може дати огроман допринос за развој Београда. На листи коју водим је десет професора Универзитета у Београду, врхунски лекари, врхунски стручњаци у разним областима, спортисти, глумци, привредници, адвокати, млади људи, сјајне јаке жене и сви они имају не само огроман потенцијал већ и жељу да помогну Београду. Верујем да ћемо и овог пута изненадити све оне који су пре избора потцењивали наш могући резултат.

Да ли после избора може доћи до разговора и са неким другим опцијама осим СНС?

-Са СНС смо преузели одговорност за Србију и то је наш стратешки партнер.

Водили сте кампању за Београд и истовремено радили у Министарству. Шта је трпело?

-Приватно и породично време је отишло на београдске изборе. Посао у Министарству није био запостављен ниједног тренутка, јер је то оно за шта сам одговоран пред грађанима.

Милутин Мркоњић је у изјави за медије причао како је направио политички тестамент и у њему завештао поруке за партијске колеге. За Антића је Мрка поручио да крене са градњом метроа док је жив и тако буде једини достојан наследник чувеног градоначелника Бранка Пешића.

-Мрко, желим ти добро здравље и да не бринеш око градње метроа. Доживећеш и да се возиш – каже Антић.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.