Најновије

Интервју Ивице Дачића за “Раша тудеј“: Без заједничког решења неће бити мира у региону Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић навео је у интервјуу за „Раша тудеј“ да живимо у „времену антируске хистерије“,те да се Србија неће придружити санкцијама.

Он је навео да Србија припада Европи географски, политички и историјски, те да никада није чуо ни од кога са руске стране да се противи жељи Србије да уђе у Европску унију.

„Живимо у времену антируске хистерије у свету. Када сам био у Белој кући и разговарао са саветником за националну безбедност Мекмастером дословно је рекао да је амерички утицај добар, а руски штетан. Када је у питању Србија, није се тако показало у прошлости. Једина ствар коју Русија очекује је да наше чланство у ЕУ не резултира мењањем позиције Србије према Русији, што Србија неће радити. Међутим, један од услова је да наша спољна политика буде усклађена са ЕУ, и тада наступа Русија. Придружити се санкцијама против Русије – неке државе потежу то питање на сваком састанку. Вероватно знате о којим земљама говорим“, рекао је он.

Како је додао, позиција Србије је да не буде „ни на чијој страни“, те да би Србија с једне стране желела добре односе са ЕУ, али са друге, добре односе са Руском Федерацијом.

„Немамо намеру да нарушимо те односе само да бисмо постали чланица ЕУ. Са друге стране, сви они који воле Србију морају такође да воде рачуна о нашем интересу. Ми не седимо на две столице, ми имамо своју столицу“, нагласио је Дачић.

Дачић наглашава да без заједничког решења неће бити мира у региону.

„Имамо добре односе са САД и Великом Британијом. Били смо савезници у ратовима, али током кризе деведесетих, практично су се одвратили од нас, што је резултирало бомбардовањем. Онда смо имали операцију Олуја у Хрватској, да не помињем једнострано проглашење независности Косова. У том смислу, веома је важно да Запад разуме да мира у региону неће бити без заједничког решења, без трагања за нечим што је прихватљиво за све. Када су у питању односи Русије и САД, ми се надамо да ће бити неког отопљавања у њима“, додао је он.

Када су у питању преговори о Косову и о могућности да се у њима нађу и САД и Русија, Дачић каже да никада није чуо да су САД изразиле жељу да учествују.

„То причају Албанци са Косова. Они заправо траже укључење САД. У том случају ми бисмо волели да позовемо Русију да нам се придружи. У разговорима које је председник Александар Вучић имао са Путином и Лаворовом, Русија је изразила да је спремна да се прикључи процесу. Али заправо не мислимо да је неопходно да се ова прича шири засад“, рекао је он.

Како је додао, то што су неке земље у претходних неколико месеци повукле одлуку о признању Косова значи да је процес и даље жив, да није крај.

„Прошло је десет година од једностраног проглашења независности Косова. Упркос чињеници да је Косово признато од стране неких земаља, независност и даље није потпуна, није постало чланица УН и других организација. Доста земаља није признало независност као што су Русија, Кина, Индија, Индонезија, Иран, Ирак, Бразил, Аргентина, Мексико, Етиопија, Јужна Африка, Шпанија. Пет чланица Европске уније није признало Косово. У претходних неколико месеци неке земље су повукле своје признање. То значи да је процес и даље жив, није крај. Нико не може да има сецесију без договора са земљом од које се одваја. У том смислу смо за дијалог. Неке европске земље кажу да Србија мора да призна Косово. Али то није компромис. Србија никада неће признати једнострано проглашење независности“, додао је он.

Како каже, Србија има своје предлоге како би тај компромис изгледао, али „Албанци у Приштини ни не узимају компромис у обзир“.

„Не желе да дискутују, желе само да дискутују да Београд треба да призна независност. То за нас није прихватљиво. Албанци очигледно мисле да је довољно да имају признање неких западних земаља. Ту нису у праву. Имају лажну листу земаља које су признале, говоре о 116 земаља. Мислим да је у интересу свих да се нађе компромис, али ако га они не желе онда ће се наша борба наставити“, додао је Дачић.

Министар наглашава да предлог српске стране није објављен, али наглашава да „они уопште неће да нас слушају“.

„Само кажу ‘независни смо, морате да нас признате'“, рекао је он.

На питање да ли то што је Барбардос признао Косово, а Суринам повукао признање нешто мења у односу Србије и Косова, Дачић каже да постоји огромна разлика у објашњењу које дају оне земље које су признале независност од оних које га повлаче.

„Неки кажу да имају општи правни принцип. Али то није тачно. Са тачке међународног права апсолутно је неприхватљиво. Албанци на Косову нису нација. Они су албанска национална мањина, јер албански народ има своју државу – то је Албанија. Постоји ли нека нација која има две државе? А сад кажу да им је потребан и један председник… Говоре само оно што и мисле, то је њихов циљ – уједињење свих Албанаца. Могу они да креирају Албанију ако хоће, али на територији неке друге државе. Сигурно не на нашој. Ми хоћемо дијалог, ми хоћемо успешан дијалог, хоћемо решење које је у интересу свих. Ултиматуми нису оно што делује код српског народа“, додао је Дачић.

Када је у питању изјава немачког министра спољних послова Зигмара Габријела да ће Србија морати да призна независност Косова ако жели да уђе у ЕУ, Дачић каже да су Србија и Југославија подржале у прошлости уједињење Немачке и да није прикладно да Габријел даје такве изјаве.

„Рекао је и да није тако рекао. Ако није, онда му се извињавам. Ако неко мисли да ћемо у име уласка у ЕУ да признамо Косово под условима које они постављају сада, а не на бази дијалога и компромиса, онда се варају. Желимо компромис, али решење које предлажу косовски Албанци није право решење“, наводи Дачић.

На питање да ли је Србији важнији улазак у ЕУ до 2025. или Косово, министар каже да ЕУ не може да подржи такву позицију кад има пет земаља које нису признале независност.

„Али оно што говоре нама требало би да кажу и Приштини такође. Требало би њима да кажу да нема европског пута, нема европске перспективе ако не постигну договор са Београдом. Па ћемо видети постоје ли дупли стандарди. Ја знам одговор, могу одмах да вам кажем – да, постоје дупли стандарди“, рекао је он, додајући да Косово не може да постане чланица ЕУ, као и да када су у питању „планине препрека“ које је помињао председник Србије, оне се односе на Косово.

Извор: Б92.нет

Фото: Ало

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.