Најновије

Предраг Ј. Марковић за “Данас“: Из ових избора смо научили доста тога Вести

Социјалисти сматрају да су београдски избори били чистилиште за традиционалне партије и да су једино они поред СНС-а преживели. Проблем је и што, како тврде, сам лидер СПС Ивица Дачић није био централна фигура изборне кампање.

У СПС подсећају да социјалисти традиционално и до сада нису имали неке фасцинантне резултате у главном граду, али да су у принципу задовољни оним што је учињено. Подсећају и да је СПС у Аранђеловцу освојила 12 %, што је, кажу, 2 % више него на парламентарним изборима 2016, као и да је СПС у Бору и Севојну победила у коалицији са СНС.

Предраг Марковић, заменик председника СПС, каже за “Данас“ да је највећи проблем што су се београдски избори догодили у току реконструкције бирачког тела и да је то можда један од разлога слабијег резултата у Београду.

“Мења се структура гласача, политичка култура и тачке успеха појединих партија. Ето видите на Врачару и Старом граду СПС је прошао сасвим пристојно, а те општине су увек биле упориште демократа. Одличан резултат забележили смо и у Новом Београду, што до сада није био случај. Неке велике партије, попут радикала и демократа су на путу нестајања, али социјалисти се ипак држе. Из ових избора смо научили доста тога и сада можемо да идемо само на боље“, напомиње Предраг Марковић.

На питање колико је социјалистима број гласача смањен зато што су у неколико изборних циклуса били на листи напредњака, заменик председника социјалиста каже да судећи по Бору и Севојну та коалиција са напредњацима  није имала лош утицај. “Како бисмо тачно знали шта утиче на наш рејтинг, где нестају наши гласачи и где се чувају, морали би да урадимо једно опсежно истраживање. Ми нисмо незадовољни резултатима ни у Београду, али се мора признати да је Александар Вучић политички цунами,  који је потпуно почистио политичку сцену, али ми смо опстали“, истиче Марковић.

На примедбу да се држе углавном цензуса, он одговара да су ови избори добар разлог да социјалисти размотре у ком ће смеру ићи у будућности. Марковић каже и да је поред свега чињеница да СПС има најстабилнију гласачку структуру која се колеба, али језгро остаје верно.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.