Predrag J. Marković za “Danas“: Iz ovih izbora smo naučili dosta toga Vesti

Socijalisti smatraju da su beogradski izbori bili čistilište za tradicionalne partije i da su jedino oni pored SNS-a preživeli. Problem je i što, kako tvrde, sam lider SPS Ivica Dačić nije bio centralna figura izborne kampanje.

U SPS podsećaju da socijalisti tradicionalno i do sada nisu imali neke fascinantne rezultate u glavnom gradu, ali da su u principu zadovoljni onim što je učinjeno. Podsećaju i da je SPS u Aranđelovcu osvojila 12 %, što je, kažu, 2 % više nego na parlamentarnim izborima 2016, kao i da je SPS u Boru i Sevojnu pobedila u koaliciji sa SNS.

Predrag Marković, zamenik predsednika SPS, kaže za “Danas“ da je najveći problem što su se beogradski izbori dogodili u toku rekonstrukcije biračkog tela i da je to možda jedan od razloga slabijeg rezultata u Beogradu.

“Menja se struktura glasača, politička kultura i tačke uspeha pojedinih partija. Eto vidite na Vračaru i Starom gradu SPS je prošao sasvim pristojno, a te opštine su uvek bile uporište demokrata. Odličan rezultat zabeležili smo i u Novom Beogradu, što do sada nije bio slučaj. Neke velike partije, poput radikala i demokrata su na putu nestajanja, ali socijalisti se ipak drže. Iz ovih izbora smo naučili dosta toga i sada možemo da idemo samo na bolje“, napominje Predrag Marković.

Na pitanje koliko je socijalistima broj glasača smanjen zato što su u nekoliko izbornih ciklusa bili na listi naprednjaka, zamenik predsednika socijalista kaže da sudeći po Boru i Sevojnu ta koalicija sa naprednjacima  nije imala loš uticaj. “Kako bismo tačno znali šta utiče na naš rejting, gde nestaju naši glasači i gde se čuvaju, morali bi da uradimo jedno opsežno istraživanje. Mi nismo nezadovoljni rezultatima ni u Beogradu, ali se mora priznati da je Aleksandar Vučić politički cunami,  koji je potpuno počistio političku scenu, ali mi smo opstali“, ističe Marković.

Na primedbu da se drže uglavnom cenzusa, on odgovara da su ovi izbori dobar razlog da socijalisti razmotre u kom će smeru ići u budućnosti. Marković kaže i da je pored svega činjenica da SPS ima najstabilniju glasačku strukturu koja se koleba, ali jezgro ostaje verno.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.