Најновије

Размотрити могућност да служба за трансфузију у Ужицу задржи свој статус Посланичка група

Неђо Јовановићнародни посланик Социјалистичке партије Србије у Народној скупштини Републике Србије, поставио је посланичко питање Министарству здравља.

Конкретно, ради се о томе што Законом о трансфузијској медицини није дефинисан начин како се устројавају заводи и где ће ти трансфузиолошки заводи бити лоцирани. Према неком незваничном ставу, један од завода ће бити у Крагујевцу. Ако је тако, онда цео Златиборски округ долази у проблем.

Моје посланичко питање се односи на Министарство здравља. Зашто? Полазећи од чињенице да је најузвишенија и најхуманија вредност спасавање људског живота, онда је ово питање сасвим логично да се упути том ресорном министарству, а у вези са применом одредби Закона о трансфузијској медицини. У конкретном случају, овај закон се рефлектује и на даваоце крви и на примаоце крви и на банке крви и на дистрибуцију крви и крвних компонената. Овај закон се у највећој мери рефлектује и на институције које ће се практично и непосредно бавити трансфузијском медицином.

Поставља се питање да ли је овим законом све уређено? Сигурно је да није, али то што није уређено, намеће неопходност потребе за постављањем оваквог питања. Конкретно, да ли је могуће да се крв и крвне компоненте доставе тамо где су неопходно потребе, тамо где је угрожен живот пацијената, тамо где се не може посебним плановима, ни дневним ни периодичним, ни било којим другим дефинисати количина потреба крви и крвних компонената.

У том смислу, позваћу се на трансфузиолошку службу Опште болнице у Ужицу, без намере да дискриминишем било који град, било коју општину на територији Републике Србије, јер ћемо се сви суочити са овим проблемом о коме говорим, а највише штете или штетне последице не дај боже, могу имати они којима је крв неопходно потребна, а то су пацијенти.

Наравно да се кроз ово моје питање провлачи још један проблем, а то је проблем дестимулисање даваоца крви за давање крви. Конкретно, ради се о томе што Законом о трансфузијској медицини није дефинисан начин како се устројавају заводи и где ће ти трансфузиолошки заводи бити лоцирани. Према неком незваничном ставу, један од завода ће бити у Крагујевцу. Ако је тако, онда цео Златиборски округ долази у проблем. Зашто? Због тога што је немогуће за кратко време од Крагујевца до Ужица дистрибуирати крв и крвне компоненте тамо где је то нужно, тамо где је фактички трансфузиолошка служба Опште болнице у Ужицу најсавременије опремљена са стручним кадром који располаже изузетно високо референтним способностима, едукацијама, где се могу пружити све оне услуге које се на другим местима не могу пружити. Ради се о томе да ће општине и то мале општине са територије Златиборског округа, као што су Прибој, Пријепоље и Нова варош, бити у немогућности да добију крв за оне којима је она неопходно потребна.

Подсећања ради, Златиборски округ подразумева територију на којој се налазе најфреквентније саобраћајнице које повезују три државе Србију, Црну Гору, Федерацију БиХ. Нажалост, управо због тога се дешава велики број саобраћајних незгода, нажалост у тим незгодама се појављују лица са изузетно тешким телесним повредама, опасним по живот,  где су хируршке и све врсте хируршких интервенција нужне, неопходно потребне. Служба за снабдевање крвљу у Ужицу има све потенцијале за тако нешто, али уколико се измести њега суштина и њена природа у виду обављања посла који се обавља, долазимо до последице да ће велики број пацијената бити онемогућен да добије крв. Даваоци крви ће бити дестимулисани.

Због тога молим министра здравља да размотри могућност да се управо у Ужицу устроји завод за трансфузијску медицину, јер овај завод поред осталог има изузетно савремену опрему, технологију, чак и технологију којом се препознају маркери за полно преносиве болести, кроз пренос крви и крвних компонената, као и способност да се изврши идентификација и давалаца и прималаца крви и крвних компонената. Још једном молим министра да ово питање размотри.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.