Најновије

Антић на конференцији трговинске мисије британске амбасаде под називом „Balkans Mining Roadshow“ Вести

Рударство на подручју Србије има веома дугу традицију а Србија је због свог минералног потенцијала одувек била привлачно подручје за улагање у рударство и геолошка истраживања. Погодан амбијент за долазак страних улагача свакако смо створили и доношењем модерног  Закона о рударству и геолошким истраживањима крајем 2015.године, казао је министар рударства и енергетике Александар Антић, на конференцији трговинске мисије британске амбасаде под називом „Balkans Mining Roadshow“, која је одржана у хотелу Crowne Plaza.

Министар Антић се захвалио британском амбасадору у Београду, Денису Кифу на подршци у организацији конференције, којој су присуствовали представници 20 британских рударских компанија.

  • С обзиром на то да су прошле две године од доношења новог Закона о рударству и геолошким истраживањима, са задовољством можемо рећи да је Закон оправдао сва очекивања. У прилог томе говори „Извештај Светске банке – анализа сектора рударства у Србији 2017. године“ у којем је тај акт високо оцењен, као и чињеница да су законом задовољени интереси како државе, тако и рударских компанија, и то захваљујући томе што смо га заједнички писали, нагласио је министар Антић и додао да је створено погодно тло за долазак успешних страних компанија, укључујући и британске.

Он је казао да је Србија већ сада у фази да осети бенефите имплементације Закона, будући да тренутно постоји 130 истражних и 220 експлоатационих поља, са око 60 милиона евра инвестиција у истраживањима у 2017.години.

 

  • Један од главних показатеља пораста улагања у сектор рударства су два пројекта геолошких истраживања која спроводе водеће светске компаније у овој области, а то су РИО ТИНТО – пројекат истраживања литијума „Јадар“ и НЕВСУН – пројекат истраживања бакра и злата „Чукару Пеки“. Према подацима компаније Рио Тинто, до сада је у пројекат „Јадар“ уложено око 90 милиона долара. Отварањем  рудника Јадар, створио би се потенцијал за снабдевање 10% глобалне тражње за литијумом – што би позиционирало Србију као једног од водећих снабдевача важних минерала у свету, изјавио је Антић.

 

Он је истакао да изазова има пуно али да Министарство рударства и енергетике улаже све своје ресурсе како би се повећао прилив ино инвестиција, који ће позитивно утицати на подизање БДП-али и развоја локалних самоуправа. „Сматрамо да Сектор рударства има једну од водећих улога у развоју српске привреде“, закључио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Извор и фото: Министарство рударства и енергетике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.