Најновије

Бранко Ружић: Напредак у реформи јавне управе за брже евроинтеграције Вести

Реформа јавне управе један је од три каријатидна стуба, односно, један од три најважнија критеријума напретка Србије на пољу европских интеграција и важно је што је констатован стални напредак у многим сферама реформе јавне управе, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Ружић је, отварајући скуп “Изазови реформе јавне управе у Србији Кључни налази извештаја о праћењу СИГМА 2017”, рекао да су многе активности из Акционог плана 2015-2017. године биле покретачи промена у јавној управи, попут отворених података, е-управе…

Подвукао је да је значајно да је управо на основу напретка који је Србија направила омогућено да као секторску буџетску подршку ЕУ, Србија добије 80 милиона евра, што је, каже, велики мотивациони фактор да наставимо “крупним корацима напред”.

Ружић је појаснио да је од тих 80 милиона евра, 70 милиона директна подршка буџету Србије, а десет се односи на четири пројекта, од којих два координира министарство на чијем је челу.

Из републичког буџета је у претходном периоду издвојено 17 милиона евра, док је од билатералних донатора, ван секторске буџетске подршке опредељено 30 милиона евра.

“То су не тако мала средства која су усмерена на остварење овог важног циља који нас приближава ЕУ”, подвукао је Ружић.

Он је додао да очекује нови Акциони план 2018-2020,у којем ће све наћи путокази и смернице из извештаја шта треба поправити и унапредити.

Реформа јавне управе, каже, у великом мери опредељује оно што смо урадили претходних година, а имали смо процес рационализације јавне управе и пролазили кроз револуционарни процес реформи и промена, како би грађани били задовољни услугама државе.

Извор и фото: МДУЛС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.