Branko Ružić: Napredak u reformi javne uprave za brže evrointegracije Vesti

Reforma javne uprave jedan je od tri karijatidna stuba, odnosno, jedan od tri najvažnija kriterijuma napretka Srbije na polju evropskih integracija i važno je što je konstatovan stalni napredak u mnogim sferama reforme javne uprave, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Ružić je, otvarajući skup “Izazovi reforme javne uprave u Srbiji Ključni nalazi izveštaja o praćenju SIGMA 2017”, rekao da su mnoge aktivnosti iz Akcionog plana 2015-2017. godine bile pokretači promena u javnoj upravi, poput otvorenih podataka, e-uprave…

Podvukao je da je značajno da je upravo na osnovu napretka koji je Srbija napravila omogućeno da kao sektorsku budžetsku podršku EU, Srbija dobije 80 miliona evra, što je, kaže, veliki motivacioni faktor da nastavimo “krupnim koracima napred”.

Ružić je pojasnio da je od tih 80 miliona evra, 70 miliona direktna podrška budžetu Srbije, a deset se odnosi na četiri projekta, od kojih dva koordinira ministarstvo na čijem je čelu.

Iz republičkog budžeta je u prethodnom periodu izdvojeno 17 miliona evra, dok je od bilateralnih donatora, van sektorske budžetske podrške opredeljeno 30 miliona evra.

“To su ne tako mala sredstva koja su usmerena na ostvarenje ovog važnog cilja koji nas približava EU”, podvukao je Ružić.

On je dodao da očekuje novi Akcioni plan 2018-2020,u kojem će sve naći putokazi i smernice iz izveštaja šta treba popraviti i unaprediti.

Reforma javne uprave, kaže, u velikom meri opredeljuje ono što smo uradili prethodnih godina, a imali smo proces racionalizacije javne uprave i prolazili kroz revolucionarni proces reformi i promena, kako bi građani bili zadovoljni uslugama države.

Izvor i foto: MDULS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.