Најновије

Гостовање Томе Филе, члана Председништва СПС у Јутарњем програму на ТВ Прва код Јоване и Срђана Вести

Активисти Удружења грађана „Слобода“ и млади активисти СПС поднели су прошле недеље иницијативу Скупштини града да се бившем председнику Србије и СРЈ Слободану Милошевићу у Београду подигне споменик. Тим поводом гост јутарњег програма на телевизији Прва био је члан Председништва СПС Тома Фила.

Према речима Томе Филе, потребно је направити историјску дистанцу, али када се кренуло у подизање споменика Зорану Ђинђићу, зашто не би и Милошевићу.

“Сећате се, за време СФРЈ свуда су биле улице Јосипа Броза, као што је и један град у свакој републици морао да има његово име. Онда је Тито умро и почело је брисање тога. Због тога смо ми, а превасходно Коста Чавошки као први међу нама, предложили да се 50 година од смрти политичара, можда 30 према мом мишљењу, не покреће идеја подизања споменика било коме. Све то да се не би поновила ситуација са Титом. Пошто је то промењено и пошто је Зоран Ђинђић после злочиначке погибије добио булевар, а онда је и град на иницијативу Александра Вучића утврдио да се Ђинђићу подигне и споменик, појавила се иницијатива да се и Слободану Милошевићу подигне споменик“, каже Фила.

Према његовим речима, једино што је тражио јесте да Социјалистичка партија Србије подржи ту идеју.

“Као члан Председништва СПС нисам желео да то буде иницијатива иза које не стоји СПС и СПС сада стоји иза тога. Дакле, то није идеја само младих социјалиста, иза тога стоји цео СПС“, истакао је Фила.

На питање шта је Милошевић урадио за Србију и тиме заслужио да му се подигне споменик, Фила наводи да је он “за живота себи подигао споменик“:

“Дејтон је његово дело, зато постоји Република Српска. Слободан стоји иза тога. Друго, он стоји и иза Кумановског споразума, тј. Резолуције 1244… Притом, не мислим да је он кривац за распад Југославије, а и донео је достојанство Србији променом Устава из 1974. године који је био лош по нас“.

Извор: Б92

Фото: Зорана Јевтић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.