Gostovanje Tome File, člana Predsedništva SPS u Jutarnjem programu na TV Prva kod Jovane i Srđana Vesti

Aktivisti Udruženja građana „Sloboda“ i mladi aktivisti SPS podneli su prošle nedelje inicijativu Skupštini grada da se bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću u Beogradu podigne spomenik. Tim povodom gost jutarnjeg programa na televiziji Prva bio je član Predsedništva SPS Toma Fila.

Prema rečima Tome File, potrebno je napraviti istorijsku distancu, ali kada se krenulo u podizanje spomenika Zoranu Đinđiću, zašto ne bi i Miloševiću.

“Sećate se, za vreme SFRJ svuda su bile ulice Josipa Broza, kao što je i jedan grad u svakoj republici morao da ima njegovo ime. Onda je Tito umro i počelo je brisanje toga. Zbog toga smo mi, a prevashodno Kosta Čavoški kao prvi među nama, predložili da se 50 godina od smrti političara, možda 30 prema mom mišljenju, ne pokreće ideja podizanja spomenika bilo kome. Sve to da se ne bi ponovila situacija sa Titom. Pošto je to promenjeno i pošto je Zoran Đinđić posle zločinačke pogibije dobio bulevar, a onda je i grad na inicijativu Aleksandra Vučića utvrdio da se Đinđiću podigne i spomenik, pojavila se inicijativa da se i Slobodanu Miloševiću podigne spomenik“, kaže Fila.

Prema njegovim rečima, jedino što je tražio jeste da Socijalistička partija Srbije podrži tu ideju.

“Kao član Predsedništva SPS nisam želeo da to bude inicijativa iza koje ne stoji SPS i SPS sada stoji iza toga. Dakle, to nije ideja samo mladih socijalista, iza toga stoji ceo SPS“, istakao je Fila.

Na pitanje šta je Milošević uradio za Srbiju i time zaslužio da mu se podigne spomenik, Fila navodi da je on “za života sebi podigao spomenik“:

“Dejton je njegovo delo, zato postoji Republika Srpska. Slobodan stoji iza toga. Drugo, on stoji i iza Kumanovskog sporazuma, tj. Rezolucije 1244… Pritom, ne mislim da je on krivac za raspad Jugoslavije, a i doneo je dostojanstvo Srbiji promenom Ustava iz 1974. godine koji je bio loš po nas“.

Izvor: B92

Foto: Zorana Jevtić

Teme:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.