Најновије

Триван о опасном отпаду: Потребне оштрије казне Вести

До сада су подигнуте две општужнице за непрописно одлагање опасног отпада у близини Обреновца, рекао је за РТС министар заштите животне средине Горан Триван.

Горан Триван је за Дневник РТС-а рекао да не воли да говори о казнама јер је то последња мера, али да за овакве случајеве закон предвиђа између шест месеци и пет година затвора.

„Мислимо да то није довољно“, додао је Триван.

Навео је да је то злочин према сопственој земљи и народу и да ће се министарство позабавити законом и предложити далеко оштрије казне.

После Обреновца и Новог Сада, откривене су још три локације са око 200 тона непрописно смештеног опасног отпада на подручју Панчева и Баваништа.

Када је реч о принађеном отпаду, Триван каже да су такве ситуације предвиђене законом и да постоји неколико решења. Ако онај ко је генерисао отпад није у прилици да га одложи онда је то задатак за локалну самоуправу. А ако самоуправа нема средстава, онда република мора да прискочи у помоћ.

Министар истиче да није реч о малим количинама отпада, и да ће држава морати да издвоји новац да би се отпад збринуо.

Говорећи о историјском отпаду у фабрикама, Триван је рекао да је то свакако обавеза државе, и да ће оним темпом којим фирме буду приватизоване, отпад бити збрињаван.

Када је реч о пошумљавању, министар је истакао да је то један од приоритета министарства и најавио заједнички рад на томе са институцијама, локалним самоуправама и цивилним друштвом.

Извор и видео: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.