Најновије

Горан Триван на додели првих зелених иновационих ваучера у Србији Вести

Први зелени иновациони ваучери у укупном износу од 150.000 евра  уручени су данас представницима десет компанија као бесповратна средства за подстицај њихових иновационих пројеката у области зелених технологија и ресурсе ефикасности.

Министар заштите животне средине Горан Триван је на свечаној додели зелених ваучера захвалио Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) на покренутом програму и изразио очекивање да ће се наставити еколошким путем  у иновативним пројектима. „Не могу да замислим бољу симбиозу и не видим шта би било важније од иновација у заштити животне средине. Захваљујући памети и иновативним решењима моћи ћемо да надокнадимо године заостајања у овој области. Иновације и заштита животне средине, међусобно повезане могу водити Србију путем развоја и напретка“ рекао је министар Триван. Честитао је компанијама чији су пројекти  награђени зеленим ваучерима и позвао мала и средња предузећа да се укључе у програм.

 

Помоћ компанијама опредељена је у оквиру Програма зелених иновационих ваучера који је покренула Европска банка за обнову и развој уз подршку Аустријске владе и Централно-европске иницијативе. Циљ програма је да повећа иновациони капацитет малих и средњих предузећа у области зелених технологија и ефикасније употребе ресурса (енергије, воде и материјала). Предузећа ће у оквиру програма сарађивати са домаћим истраживачко-развојним организацијама, углавном факултетима и институтима, на пројектима који могу бити кофинансирани иновационим ваучерима вредности до 20.000 евра. Европска банка за обнову и развој ЕБРД верује да ће такве иновације помоћи Србији да ублажи  утицај  климатских промена и уједно на дужи рок подржи конкурентност њене привреде.

Извор: Министарство заштите животне средине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.