Slavica Đukić Dejanović: Rađanje nije političko već nacionalno pitanje Vesti

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku poručila je za Alo da će 2018. biti godina strategije koju je Vlada donela uz podršku prvog čoveka države, u koga najveći broj građana ima poverenja.
-To nije političko pitanje, to je nacionalno pitanje i ne vidim razlog da se neko oseti osujećenim. Pre svega, u sačinjavanju strategije za podsticanje rađanja učestvovala je stručna javnost i ministri iz Vlade Srbije. Ona je zasnovana na čitavom nizu planiranih mera još 2008. godine, ali je strategija bila u fioci sve dok Aleksandar Vučić nije postao premijer i nije zatražio da je inoviramo, ali da budemo konkretni- kazala je ona i dodala da je korak koji je podrškom ovom dokumentu dao Vučić više nego značajan.
-To je garancija da prvi put radimo prave korake za budućnost oslanjajući se na naučne činjenice, na realnu situaciju i na sugestije struke. Prema tome, ne znam čime je neko povređen. U Srbiji trenutno 52% žena u fertilnom periodu ima jedno dete, 40% žena ima dvoje dece, a 8% žena ima troje, četvoro ili više dece. Prema tome, podsticaj da žena koja ima dvoje dece rodi treće, da ona koja ima 3 deteta rodi četvrto dete više je nego konkretna mera i to kroz desetogodišnji period. Ako se uzme činjenica da smo finansijski krhki, iako postoji makroekonomska stabilnost, i da je to veliki napor radi budućnosti koju je podržao predsednik Vučić, zaista sve majke i sve žene bi trebalo da kažu “hvala na razumevanju i hvala na podršci“ – kazala je Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: Alo

Foto: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.