Најновије

Антић на конфренцији Жене у одрживој енергетици Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да Србија постаје земља коришћења обновљиве енергије која је у протеклим годинама пустила у рад више од 100 мегавата из обновљивих извора, а да се до краја године очекује 250 мегавата на мрежи из тих извора.

Према његовим речима, у плану је да се током 2019. пусти у рад још 200 до 250 мегавата из обновљивих извора, а да је циљ да до 2020. Србија користи обновљиву енергију у износу од 27 одсто.

Србија је питања одрживог развоја и енергетске ефикасности ставила на прво место. То је део наше одговорности и због нас и због генерација које долазе да им оставимо здраву воду, ваздух, земљиште и храну, како би они имали нормалан живот“, рекао је Антић на конференцији „Жене у одрживој енергетици – лидерство за промену“.

Већина људи за обновљиве изворе енергије каже да су алтернативни, поручује Антић, и додао да он са тим није сагласан, јер, каже, обновљиви извори енергије немају алтернативу.

Истиче да је Закон о енергетици много измењен како би Србија имала квалитетне пројекте одрживог развоја и наводи да ће 10 топлана у нашој земљи прећи на коришћење биомасе, да постоје ветропаркова, да се користи и соларна енергија.

Оценио је да наш енергетски сектор напредује у правцу одрживог развоја.

„Једног дана Срби ће се пробудити и у Србији ће се тада користити само обновљиви извори енергије. Не знам када ће тај дан бити, нисам визионар, али сам сигуран да ће бити“, подвукао је Антић.

Министар је указао на значај жена у енергетици, наводећи да су жене у Министарству рударства и енергетике доминантне и чине 60 одсто запослених.

„Када би се искључио сектор рударства, где углавном раде мушкарци, само сектор енергетике чини 80 одсто дама“, рекао је Антић.

У прилог његовој констатацији да су жене доминантне у сектору енергетике, Антић додаје и да већину сектора његовог Министарства воде жене, да је на челу Ресорног органа за привреду и енергетику у Скупштини жена, на челу Агенције за енергетику, такође, дама, као и да у свим кључним компанијама, као што су ЕПС, Србија гас и Електромрежа Србије, финансије воде даме.

На конференцији представљени су и резултати истраживања о положају, улози, заступљености и ставовима жена у Србији о одрживој енергетици, климатским променама и заштити животне средине.

Према речима Браниславе Јовичић, директорке Центра за промоцију одрживог развоја и менаџерке пројекта у оквиру којег је спроведено истраживање, резултат истраживања је да жене у Србији подржавају државу у доношењу политика у области енергетике и климатских промена које промовишу одрживи енергетски развој.

„Није на нама целокупна кривица за стање у коме се налази планета, али одговорност свакако јесте. Зато је потребно да се сви ангажујемо и ујединимо у заједничкој мисији, и да остваримо синергију у деловању, промишљању и планирању одрживог развоја“, закључила је Јовичић.

Извор: Танјуг