Најновије

Квалитетна надградња наше законске регулативе у области образовања Посланичка група

Милетић Михајловић, народни посланик Социјалистичке партије Србије о сету закона из области образовања.

Сет закона из области образовања представља један снажан искорак и квалитетно надограђују већ постојећу законску регулативу за даље унапређивање нашег веома садржајног образовног система.

Поштовани председавајући, господо министри и сарадници министара, ја ћу похвалити Владу Републике Србије и  Министарство за државну управу и локалну самоуправу, на челу са министром Бранком Ружићем, због увођење електронске управе што подразумева нову еру са далеко већим и бољим погодностима за грађане, тако и за функционисање државе.

Дакле, ја ћу, с обзиром да сам дуго година радио у просвети, у образовању, у име посланичке групе СПС и у своје име изнети и неке ставове и утиске о сету закона из сфере образовања.

Дакле, данас када говоримо о законима који су пред нама, а то су Предлог закона о Националном оквиру квалификација Републике Србије, Предлог закона о уџбеницима и Предлог закона о просветној инспекцији, можемо рећи да то апсолутно представља један снажан искорак и може се рећи квалитетна надградња наше законске регулативе за даље унапређивање веома садржајног нашег образовног система.

Јасно је, дакле, да ми данас у образовању имамо бројне проблеме и мањкавости и можемо да их критикујемо, али ваља рећи и да се не седи скрштених руку и да надлежни субјекти чине све на унапређивању нашег образовног система и зато имамо помак у једном позитивном смислу.

Зато, без икакве резерве, могу да изнесем мишљење да сте ви, господине министре Шарчевићу, заиста са вашим сарадницима за све време од када сте ту веома посвећени, такав је утисак, а чини се или види се, у циљу што боље организације рада, у вођењу реда и квалитета процеса образовања у Републици Србији. Уз напомену да смо и раније у вођењу ове области имали значајне искораке и достигнућа, а поменућу период у коме је министар био проф. др Жарко Обрадовић, а у чије време је донето седам закона овде у Народној скупштини, ви господине министре Шарчевићу, са вашим сарадницима, чините све да у образовању данас видимо и осећамо континуитет у раду у овој области, доследност у даљој надградњи законске регулативе и у вођењу реда.

У том смислу, и те како је важан Закон о Националном оквиру квалификација Републике Србије, који успоставља јединствени и интегрисани национални оквир квалификација и који обухвата све нивое образовања и занимања, без обзира на вид стицања, било да се он обавља кроз формално, неформално или информално образовање, односно животно, радно искуство итд.

Овим законом такође се и обраћа пажња и на категорију целоживотног образовања.

Оно што је веома значајно, рекао бих и то, да овај закон, односно ова област Националног оквира квалификација успешно коренспондира са Европским оквиром квалификација, што значи да представља њен неодвојив део и да представља функционалан део у европском образовном простору.

Када је реч о закону о уџбеницима, скренућу пажњу само на одредбе закона које се односе на давање стручне оцене квалитета рукописа уџбеника, као и на стручно мишљење о квалитету рукописа приручника. Бојим се да се у неким случајевима ове стручне комисије формално обављају свој посао или искључиво обраћају можда пажњу на стручни садржај текста уџбеника, не водећи рачуна о начелу поступности и примерености нивоа стручног садржаја датом узрасту коме је уџбеник намењен, нити води рачуна о педагошким и методичким принципима важним за усвајање нових чињеница и знања.

Овде бих могао да изнесем и један конкретан пример, међутим нећу то учинити. Сигуран сам да ћу имати прилике да са вама лично поразговарам. Тај пример само говори, илустративан је у том смислу да је то, заправо, једна реченица величине једног пасуса, а кроз ту реченицу се објашњава читав један сложен процес метаболичких процеса на један начин који је разумљив можда само онима који су завршили већ одређене факултете, односно високо образовање. С тога, сматрам да ближе услове за избор чланова стручне комисије, било да је реч о запосленима у Заводу или оних који су ван завода треба да пропише министар.

Коначно, када је реч о Закону о просветној инспекцији, треба истаћи да је то нов закон и да он дефинише посебности поступка и положаја просветне инспекције у односу на оно што дефинише општији Закон о инспекцијском прегледу. Дакле, логично је да овај закон садржи обједињене одредбе које се односе на инспекцијски преглед из системског Закона о основама система образовања и васпитања, као из посебних закона из области просвете, који се односе на инспекцијски преглед.

Наравно да је закон добра основа и претпоставка за већи ред, што је императив, да тако кажем, и вама и свима нама за бољу организацију и законитост у нашем систему образовања.

На крају, поштовани министре Шарчевићу, користим прилику да изразим задовољство и захвалност за ваше обећање да ћете у догледно време посетити општину Петровац на Млави. Тамо је локална самоуправа и у ранијем периоду, а и сада доста учинила за боље услове у школству и надам се да ћемо имати прилике да дамо један подстрек за даљи напредак.

Гласаћемо свакако за ове законе. Ово изјављујем у своје име и у име посланичке групе СПС.

 

Категорије: Посланичка група