Најновије

Никола Никодијевић: Консултације са представницима изборних листа са београдских избора заказаћу за 5. мај Београд

Представнике изборних листа које су ушле у парламент Београда позваћу на консултације највероватније 5., односно 6. маја како бисмо договорили неопходне техничке детаље који ће претходити конститутивној седници градског парламента, која је заказана за 9. мај.
На тим консултацијама одредићемо нову изборну комисију, број одборничких група, распоред седења у градској скупштини, али и распоред канцеларија које ће одборници користити у Скупштини Београда –  каже за Данас социјалиста Никола Никодијевић, одлазећи председник Скупштине Београда.

На питање да ли је одлучено ко ће у наредне четири године председавати београдским парламентом и да ли ће то место поново припасти социјалистима, саговорник Данаса каже да о томе још није било речи, јер је конститутивна седница заказана чак за 9. мај, што значи да има још доста времена до тада. „Косово је у овом тренутку приоритет број један“, напомиње Никодијевић.

На конститутивној седници градске скупштине биће верификовани мандати нових одборника и изабран председник Скупштине града и секретар. Нови градоначелник Београда може бити изабран и пре истека законског рока од 30 дана по конституисању градског парламента, а после избора првог човека Београда, стећи ће се услови да се бирају и сви органи Скупштине града. Да подсетимо, градоначелника бира Скупштина града, из реда одборника, на време од четири године, тајним гласањем, већином гласова од укупног броја одборника. Кандидата за градоначелника предлаже председник Скупштине града.
Извор: Данас

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.