Најновије

Предраг Ј Марковић: Зашто је важније да у Москви будемо 9. него 7. маја Вести

Нема за то међународно правног основа, у случају ескалације сукоба у Сирији, од Србије буде тражено да се определи, изјавио је историчар проф. др Предраг Марковић, универзитетски професор и заменик председника Социјалистичке партије Србије.

“Ми нисмо чланица НАТО пакта да би неко могао да нам тражи опредељивање за једну од страна. Друго, не видим да би нам и Руси тражили тако нешто”, казао је Марковић у разговору за Подунавље.инфо.

Спекулације да би средиште Хладног рата могло да буде у нашем региону, објашњава да је то зато што је остало неколико земаља које нису чланице НАТО пакта.

“У нашем региону то су Србија, Босна и Херцеговина и, за сада, Македонија, која је на том путу. То није ствар која треба да се прелама и на брзину да се решава. Мало која наша власт би се усудила да уђе у НАТО пакт сада, у овом тренутку. Поготово што имамо у НАТО пакту велика превирања. Друга мајјача чланица НАТО пакта, Турска, је сада у великим дилемама како да се определи према будућности. Нисмо ми сигурни да је будућност НАТО пакта тако ружичаста ко што неки желе да прикажу.”

Он је оценио да је баш ситуација у Сирији “доказ колико је наша политика неутралности била добра”.

“Рецимо, ове земље које су полетеле у НАТО пакт, ако ескалира ситуација, то више неће бити савез где се огребете за лепе униформе и каишеве, него савез где можда може и да се страда.”

На питање какав је однос Дачића и Вучића, Марковић кратко одговара: “Одличан. Дачић има простор као министар спољних послова за тај патриотски рад, на одбрани националних интереса у иностранству и та подела за сада добро функционише.”

Марковић је рекао да још није познато да ли ће неко од српских званичника (Дачић) бити позван на инаугурацију у Москви 7. маја (Вучић иде у Турску).

“То се за сада не зна, али није лош ни добар однос с Ердоганом. Нема у томе ничег лошег. Нама би свима било мило да Дачић буде тамо 7. маја. Оно што смо у једном тренутку запоставили, што је за мене важније као историчара, јесте ко ће бити 9. маја у Москви. Било је тренутака када су Хрвати имали делегацију у Москви 9. маја, а ми не. Значи, 9. маја мора да буде највиша могућа делегација на прослави Дана победе, коме смо тако много допринели”, поручио је заменик председника СПС-а.

Марковић је у петак увече говорио у Смедереву на трибини коју је организовала Социјалистичка партија Србије у својим просторијама, на тему Слободарска традиција Србије.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.