Најновије

Дачић: Србија неће мењати став према Русији Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је данас да Србија неће мењати свој став према Руској Федерацији.

Дачић је, на конференцији за новинаре после сусрета са шефом дипломатије Сан Марина Николом Ренцијем, рекао да очекује да ће ЕУ наставити са константним наметањем обавезе да морамо, много раније него што би приступили Унији, да усаглашавамо у потпуности нашу спољну политику.

„Ми смо сами криви, јер смо их навикли, пошто смо на почетку усагласили више од 90 одсто наших аката. Али тада је била ситуација другачија, није била криза у Украјини. Сада је тај проценат усаглашености опао и због тога стално врше притисак да морамо да се придружујемо мерама према Руској федерацији и другим државама“, казао је Дачић.

Шеф дипломатије је истакао да Србија према пријатељима не може да се опходи на такав начин и да то није у националном интересу.

„Не можемо да тражимо помоћ око Косова и Метохије, а с друге стране се придружујемо санкцијама. То не би било ни морално, ни политички поштено“, подвукао је Дачић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће од шефа мисије Србије при НАТО тражити да пита да ли постоји званично реаговање да директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић није уважио прописе кад је 26. марта ушао на север Косова после чега је ухапшен.

Ако је то стварно званична изјава, а не само медијски написи, „онда је то принцип симетрије кривице“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Београду додајући да је Србија поштовала процедуру.

Званичници у седишту НАТО рекли су агенцији Бета да Ђурић није поштовао прописе кад је 26. марта ушао на север Косова где је потом ухапшен, што је Канцеларија за Косово и Метохију касније негирала.

Извори у НАТО рекли су такође да је приликом Ђурићевог хапшења косовски председник Хашим Тачи на север Косова послао полицију без одобрења Кфора.

Дачић је данас рекао да је раније гарантовано да оружаним снагама неће бити допуштено да без одобрења Кфора иду на север Косова и додао да таквог одобрења није било.

Извор: Бета/Курир

фото: Спутник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.