Nikodijević položio venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu Beograd

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada od poslednjeg turskog komandanta Ali Riza-paše posle čega je Beograd ponovo postao srpski grad, čime su danas otpočeli „Dani Beograda”.

U svečanoj povorci koju je do spomen-obeležja predvodio orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova bili su pored predsednika skupštine grada, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, v. d sekretara za  poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, podsekretar za informisanje Boris Jovanović, direktor JP „Beogradska tvrđava” Petar Andrijašević i mnogobrojni građani.

– Manifestaciju „Dani Beograda” obeležavamo nizom manifestacija. U Beogradu živi i radi više od dva miliona ljudi. Dobitnici Nagrade grada Beograda su najbolji među najboljima, a njihova imena biće saopštena na svečanoj sednici Skupštine grada. Nagrada se dodeljuje iz 25 oblasti i svakako nije bilo lako izabrati najbolje – rekao je Nikodijević.

On je dodao da je manifestacija „Dani Beograda” već postala tradicionalna i da je građani kao takvu prepoznaju.

– Obeležavamo datume koji su menjali istoriju i Beograda i Srbije, od 878. godine kada se prvi put spominje pisano ime Beograda do 1867. godine kada je posle viševekovne okupacije Beograd ponovo vraćen pod srpsku vlast. Ovo su datumi na koje Beograđani treba da budu ponosni, jer naš grad ima burnu istoriju i veliki broj istorijskih događaja koje treba da pamtimo i obeležavamo. Zadatak svih nas je da, dostojni svojih predaka, stvaramo jednu bolju budućnost. Želimo da ovaj grad bude prava evropska metropola, grad u kome će se živeti i raditi i koji će voleti podjednako i Beograđani i oni koji svrate u njega – rekao je Nikodijević i pozvao sugrađane da se zajedno podsetimo tradicije i istorije našeg grada.

 

Nakon polaganja venaca glumci su izveli scensku rekonstrukciju primopredaje ključeva grada. Svečanost je završena počasnom paljbom, kolom kneza Mihaila i kolom majora Gavrilovića koja su poveli članovi Kluba ljubitelja plesa.

Izvor i foto: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.