Најновије

Поједностављење наплате потраживања Посланичка група

Неђо Јовановић, народни посланик Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о факторингу.

Грађанима Србије институција факторинга вероватно није много добро позната, али је јако корисна и изузетно практично примењива у смислу поједностављења наплате потраживања.

Уважени министре, поштоване колеге народни посланици, имајући у виду преостало време које је кратко, ја ћу се у сету ових закона о којима данас водимо расправу посветити само једном од њих, а то су измене и допуне Закона о факторингу.

Грађанима Србије сама институција факторинга вероватно није много добро позната, али је јако корисна и изузетно практично примењива у смислу поједностављења наплате потраживања.

Оно што сте, уважени министре, добро урадили, јесте што сте овај закон започели са усклађивањем са законодавством ЕУ. Морам да подсетим да сте заиста на прави начин фокусирали нешто што је јако битно. Факторинг као финансијска трансакција подразумева у најчешћем броју случајева да једно предузеће које има потраживања од неких других привредних субјеката и налази се у неповољној пословној ситуацији, то потраживање може да прода и продаје га углавном утеривачима дугова, под знацима навода, наравно, то се подразумева, који лакше могу да наплате та потраживања и на тај начин долази до обртних средстава.

Јако добро, и за разлику од банкарског кредита, подразумева разне олакшице. Прво, нема никакве хипотеке, нема залоге. Није у питању зајам, већ је купопродаја. Онај ко преузима потраживање, преузима и ризик наплате потраживања и на тај начин у нашем финансијском систему се омогућава да конкретно банке, као што је случај са банком Интезом, откупе потраживања, та потраживања касније наплаћују, али зато убризгају финансијску инјекцију ономе ко стварно није у могућности да послује на позитиван начин.

У том смислу, и ту завршавам, желим да вас похвалим што се тиче самог начина како сте поставили закон када се ради о прању новца, спречавању тероризма и трговини наркотицима.

Још једном, подршка за цео сет закона за који ће посланичка група СПС несумњиво гласати. Хвала.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.