Pojednostavljenje naplate potraživanja Poslanička grupa

Neđo Jovanović, narodni poslanik Socijalističke partije Srbije o Predlogu zakona o faktoringu.

Građanima Srbije institucija faktoringa verovatno nije mnogo dobro poznata, ali je jako korisna i izuzetno praktično primenjiva u smislu pojednostavljenja naplate potraživanja.

Uvaženi ministre, poštovane kolege narodni poslanici, imajući u vidu preostalo vreme koje je kratko, ja ću se u setu ovih zakona o kojima danas vodimo raspravu posvetiti samo jednom od njih, a to su izmene i dopune Zakona o faktoringu.

Građanima Srbije sama institucija faktoringa verovatno nije mnogo dobro poznata, ali je jako korisna i izuzetno praktično primenjiva u smislu pojednostavljenja naplate potraživanja.

Ono što ste, uvaženi ministre, dobro uradili, jeste što ste ovaj zakon započeli sa usklađivanjem sa zakonodavstvom EU. Moram da podsetim da ste zaista na pravi način fokusirali nešto što je jako bitno. Faktoring kao finansijska transakcija podrazumeva u najčešćem broju slučajeva da jedno preduzeće koje ima potraživanja od nekih drugih privrednih subjekata i nalazi se u nepovoljnoj poslovnoj situaciji, to potraživanje može da proda i prodaje ga uglavnom uterivačima dugova, pod znacima navoda, naravno, to se podrazumeva, koji lakše mogu da naplate ta potraživanja i na taj način dolazi do obrtnih sredstava.

Jako dobro, i za razliku od bankarskog kredita, podrazumeva razne olakšice. Prvo, nema nikakve hipoteke, nema zaloge. Nije u pitanju zajam, već je kupoprodaja. Onaj ko preuzima potraživanje, preuzima i rizik naplate potraživanja i na taj način u našem finansijskom sistemu se omogućava da konkretno banke, kao što je slučaj sa bankom Intezom, otkupe potraživanja, ta potraživanja kasnije naplaćuju, ali zato ubrizgaju finansijsku injekciju onome ko stvarno nije u mogućnosti da posluje na pozitivan način.

U tom smislu, i tu završavam, želim da vas pohvalim što se tiče samog načina kako ste postavili zakon kada se radi o pranju novca, sprečavanju terorizma i trgovini narkoticima.

Još jednom, podrška za ceo set zakona za koji će poslanička grupa SPS nesumnjivo glasati. Hvala.

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.