Ružić: Radimo na unapređenju položaja manjina Vesti

Predložene izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina su „korak dalje“ u unapređenju položaja manjinskih zajednica u Srbiji i jedan od najvažnijih jer se odnosi na obrazovanje, kulturu, javno informisanje i korišćenje jezika, rečeno je danas na okruglom stolu u Beogradu.

Rad na poboljšanju položaja manjina obaveza je svih, poručio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, podsetivši da više od 13 odsto stanovnika Srbije čine pripadnici nacionalnih manjina.

On je naveo da se radi na propisima o matičnim knjigama, službenoj upotrebi jezika i pisma, unapređenju vođenja posebnog biračkog spiska…

„Ove godine slede izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina. Težimo poboljšanju pozicije Nacionalnih saveta, smanjenju preterane politizacije, transparentnom finansiranju…“, rekao je Ružić i dodao da očekuje konstruktivne predloge kako bi se zakon što pre našao pred Skupštinom.

Kako kaže, najvažnije je da se unapredi vođenje biračkog spiska, koji će biti ažuriran i postaće deo jedinstvenog biračkog spiska.

„Pozivam sve pripadnike manjine da se upišu u poseban birački spisak i učestvuju u kreiranju politika koji se odnose na njihov položaj“, rekao je ministar.

Izvor: Tanjug

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.