Најновије

Веома је важно прилагођавање образовних профила потребама привреде Посланичка група

Снежана Богосављевић Бошковић, народна посланица Социјалистичке партије Србије, поставила је посланичко питање министру просвете и министру за рад, запошљавање, социјална и борачка питања.

Обзиром да смо сведоци експанзије новооснованих факултета и студијских програма, желим да знам колики је број факултета, високих школа струковних студија и студијских програма тренутно акредитованo, као и да ли се приликом спровођења политике запошљавања и привлачења иностраних инвестиција води рачуна о структури незапослених.

          Поштовани председавајући, даме и господо народни посланици, користећи посланичко право, прво питање упућујем министру просвете, господину Шарчевићу, а односи се на упис нове генерације студената у наредној школској години.

Наиме, нашим матурантима преостало је нешто више од месец дана до стицања дипломе средњошколског образовања. Значајан број њих наставиће своје школовање на неком од наших факултета или високих школа струковних студија.

Сви ми запослени у високом образовању, са великом пажњом, пратимо уписну политику министарства и припремамо се за јун како бисмо спремно дочекали нову генерацију студената.

За нас је то, нема сумње, један од најважнијих задатака у току године. Јасно је да универзитетска заједница очекује да предлог о уписним квотама, који је потекао од факултета, буде и усвојен од стране министарства. С тим у вези, желим да поставим следеће питање – да ли министарство планира да ове или можда од наредне године мења приступ у креирању уписне политике?

Схватам да је ово важно, обзиром да смо сведоци велике експанзије новооснованих факултета и акредитованих студијских програма после 2000. године. На пример, 2000. године имали смо укупно 86 факултета. Након само десетак година, број факултета повећан је скоро 2,5 пута. Повећаван је и број акредитованих студијских програма. На пример, 2012. године имали смо укупно 1.281 акредитован студијски програм на академским студијама и 402 на струковним студијама.

Такође, повећаван је и број места за упис нових студената и поменуте 2012. године било је обезбеђено 64.560 нових места за упис студената, а након завршетка уписа, укупна попуњеност расположивих места била је око 66%.

Обзиром да су и у последњих неколико година оснивани нови факултети и акредитовани нови студијски програми, моје питање је за министарство – колики је број факултета, високих школа струковних студија и студијских програма тренутно акредитованo, тј. на колико се расположивих места може рачунати за упис нових студената наредне школске године?

Такође, желим да знам колико тренутно имамо матураната у средњим школама, који су потенцијални студенти школске 2018/2019. године? Ово питам, јер све анализе указују на велики демографски пад и да су перспективе у броју кандидата за упис у високо образовање у наредним годинама забрињавајуће, због чега стручњаци упозоравају да посебни проблеми могу настати у појединим подручјима рада.

То је и разумљиво, ако се имају у виду подаци о броју новорођене деце на годишњем нивоу. Тако нпр, 1985. године, број новорођенчади био је 101.938, а 2016. године 64.734, што је смањење за око 37%. Дакле, јасно је да смо из године у годину имали све мање рођене деце, а све више акредитованих студијских програма и места за упис нових студената.

Са друге стране, желим да кажем и то да што се тиче структуре образовних профила који се школују на нашим факултетима, веома је важно да се прилагођавају потребама привреде, како би наши млади након завршетка школовања што брже налазили посао у струци.

С тим у вези, желим да поставим питање и министру за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, а питање гласи – да ли се приликом спровођења политике запошљавања и привлачења иностраних инвестиција води рачуна и о структури незапослених, који су евидентирани на Националној служби за запошљавање,и о њиховим образовним профилима?

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.