Најновије

Дачић: Инцидент са заставом у Јасеновцу без преседана Вести

Инцидент са заставом на којој је исписан поздрав „За дом спремни“ у Јасеновцу, где је одржавана комеморација поводом страдања Срба, Јевреја и Рома у једном од најозлоглашенијих концентрационих логора, без преседана је у модерној Европи, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

„Нигде се и никад у Европи није десило да се тако нешто догоди“, рекао је Ивица Дачић у изјави за Tанјуг и истакао да очекујемо безусловну осуду од хрватског руководства.

„Замислите да ли је могуће да се приликом комеморација у Аушвицу или Маутхаузену појави транспарент са нацистичким поздравом Зиг хајл?! Очекујемо безусловну осуду од хрватског руководства, а не релативизацију догађаја, која у ствари значи релативизацију злочина над Србима, Јеврејима и Ромима. Такве осуде нема, напротив, усташама се подижу споменици и називају улице и тргови њиховим именима“, указао је Дачић.

Министар Дачић је рекао да са усташама и њиховим злочинима нико није упоредив.

„Свако треба да осуди своје зло и само тако се могу градити добросуседски односи. Забрана уласка у Хрватску министру одбране Вулину је такође чин без преседана у Европи. Србија ће одговорити, али ми и даље сматрамо да је много боље тражити заједничке интересе Србије и Хрватске, јер су наши односи од кључног значаја за стабилност целог региона“, поручио је Дачић.

Државна комеморативна церемонија у Спомен парку Јасеновац, започела је раније данас инцидентом, када су припадници ХОС-а развили заставу са поздравом „за дом спремни“.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.