Најновије

Ивица Дачић: Србија ће именовати новог амбасадора у Француској Вести

Србија ће именовати новог амбасадора у Француској, коме истиче мандат, а биће одлучено какве ће све последице сносити наше дипломате због скандала у Паризу.

То је изјавио министар спољних послова Ивица Дачић.

Министар истовремено за Танјуг најављује и значајну „генерацијско-дипломатску смену“ и именовање 30 нових амбасадора до краја године.

Кад је реч о „случају Париз“, Дачић је рекао да је актуелном амбасадору у Француској Рајку Ристићу истекао мандат и да ће бити постављен нови шеф дипломатско-конзуларног представништва у Паризу.

“Није добро то што се десило у Паризу и зато сам и послао инспекцију. Не могу јавно да говорим о том извештају, осим да ће сигурно бити последица. Још увек нисам поступио по извештају, пошто данас и сутра имамо дипломатске обавезе“, рекао је Дачић за Танјуг и додао да ће у току недеље бити донета коначна одлука.

На опаску Танјуга да је инцидент у Паризу последњи у низу скандала у српској дипломатији протеклих година, уз подсећање на медијске написе о формално постављеним дипломатама који су, на пример, за време мандата водили приватне послове и ретко боравили у представништвима, министар подвлачи да тако нешто више неће моћи да се дешава.

Министарство је, истиче Дачић, формирало тимове за ванредне и ненајављене контроле како би сваки сличан случај био добро испитан и донете одређене мере.

Дачић истовремено истиче да Србију у овој години чека велика реформа дипломатије и доношење новог Закона о спољним пословима који, каже министар, треба да буде усаглашен са критеријумима Европске уније и да регулише све детаље о обављању функције амбасадора и службеника у дипломатско-конзуларним представништвима.

Будући да је многим амбасадорима истекао мандат и да су многи већ у пензији, Дачић потврђује и да ће се постепено мењати руководећи кадар у дипломатско-конзуларним представништвима, те да ће до краја године бити именовано око 30 нових амбасадора и конзула.

Према његовим речима, на амбасадорска места биће постављане углавном професионалне дипломате или угледни појединци који би на тој функцији, каже, могли да допринесу држави.

“Раније су више постављани појединци ван струке и углавном су то били партијски кадрови. Овог пута смо водили рачуна да их буде минимално и мислим да никада није ангажовано више каријерних дипломата из куће. Не могу да улазим у то како је ово Министарство конституисано и како је радило у последњих 20-30 година, али мислим да има довољно квалитетних кадрова“, сматра Дачић.

Како каже, нови закон требало би да дефинише и правила тзв. каријерне дипломатије, односно како се постаје, улази и напредује у дипломатској служби.

“Недостаје нам генерација млађих дипломата и зато смо увели да најбољи студенти међународних односа долазе код нас на праксу и да након тога евентуално конкуришу на радна места у нашем Министарству“, појашњава министар.

Додаје да треба преиспитати и нашу дипломатску мрежу и промислити где су нам потребне амбасаде и конзулати, да ли их у неким земљама треба укинути, а где их у складу са спољно политичким циљевима треба отворити.

Истиче да Србија треба да има више амбасада у Африци, Латинској Америци и Азији.

“Наш циљ је ЕУ, али и заштита националних и државних интереса, а то значи и Косова. Неприхватљиво је да Косово има амбасаде у земљама које ми не покривамо. Говорим о великим и утицајним земљама као што је, на пример, Вијетнам, где немамо амбасаду, а та земља је на нашој страни“, наглашава Дачић.

Извор и фото: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.