Dečiji dodatak treba da bude i podsticajna populaciona mera Poslanička grupa

Ivana Dinić, narodna poslanica Socijalističke partije Srbije, na Četvrtoj sednici Narodne skupštine, postavila je poslaničko pitanje ministru za rad, zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja.

Smatram da  dečiji dodatak ne treba ipak  da bude samo socijalna mera, već jedna podsticajna populaciona mera, kao što je to i roditeljski dodatak.

Poštovani predsedavajući, poštovani narodni poslanici, danas želim da zatražim obaveštenje od ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike.

U poslednjih godinu dana Vlada je preduzela brojne populacione mere, a posebno želim da pohvalim kabinet ministarke Slavice Đukić Dejanović u aktivnostima vezanim za pojačanje mera populacione politike, odnosno finansijske podrške porodicama sa decom, što je jedna od najvažnijih aktivnosti.

Jedna od mera podrške svakako treba da bude i dečiji dodatak. U vezi sa tim želela bih da postavim sledeće pitanje  i da poštujući pojačanu brigu države za porodicu, posebno imajući u vidu potrebu vođenja aktivne populacione politike, skrenem pažnju na  dečiji dodatak kao jednoj od podsticajnih mera.

Smatram da  dečiji dodatak ne treba ipak  da bude samo socijalna mera, već jedna podsticajna populaciona mera, kao što je to i roditeljski dodatak.

Ovoga puta bih se osvrnula na dečije dodatke koje primaju samohrani roditelji. Istina je da postoji neznatna razlika između dečijih dodataka koje primaju deca u porodici sa samohranim roditeljima i deca iz potpunih porodica, ali mi ipak smatramo da to nije dovoljno.

Naime, u pitanju su visina dečijeg dodatka za samohrane roditelje, hranitelje, staratelje i roditelje dece sa posebnim potrebama.

Prema poslednjem podatku cenzus za potpune porodice je 8.665 dinara, a za samohrane roditelje 10.398 dinara. Iznos redovnog dečijeg dodatka je 2.788 dinara, a uvećanog koji pripada samohranim roditeljima, starateljima i roditeljima dece sa posebnim potrebama, odnosno smetnjama u razvoju, iznosi samo 3.625 dinara.

Smatramo da su cenzusi, posebno za samohrane roditelje veoma niski, jer znamo da jedan roditelj najčešće sam snosi sve troškove nege, vaspitanja, obrazovanja, uopšte razvoja svog deteta. Znamo da ukoliko dete ima drugog roditelja, on najčešće ne plaća alimentaciju, pri čemu mnogi prikrivaju svoje stvarno socijalno stanje.

Želim da ovom prilikom, bez obzira što zahtevamo odgovor na pitanje i preduzimanje mera po pitanju ovih problema, da pohvalimo Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike zbog zalaganja da se socijalna funkcija države ojača u segmentu koji se odnosi na socijalnu zaštitu socijalno ugroženih kategorija našeg stanovništva. Hvala.

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.