Најновије

Велики значај војног образовања Посланичка група

Милетић Михајловић, народни посланик Социјалистичке партије Србије, о Предлогу Закона о војном образовању.

Наша славна историја у ослобађању и одбрани земље представља свакако основу и темељ војне науке, војне стратегије и тактике које се изучавају и дан данас на високошколским установама у нашој земљи, али и на престижним војним академијама и установама у свету.

 

Поштована председнице Народне скупштине, поштовани министри и сарадници у Министарству, изнећу неколико реченица у вези Закона о војном образовању. Важећи закон који је до сада важио, донет је 1994. године као Закон о војним школама и војним научно истраживачким установама.

Он је донет од стране Савезне скупштине Југославије, али је важио и за време државне заједнице Србија и Црна Гора, а затим је и важио у Републици Србији након проглашења Србије као самосталне државе.

Његов рок свакако је истекао, а Србија као озбиљна држава и која има заиста славну традицију у одбрани земље и у ономе што је њена војска и богата историја, заслужује да се у овој области установи и донесе нов закон.

Позиција војног образовања је специфична. Законом о одбрани Републике Србије прописано је да Министарство одбране обавља послове који се односе на развој образовања, војног образовања и војне научно-истраживачке делатности у одбрани земље.

Такође је прописан поступак усклађивања војног образовања са општим образовањем и системом образовања у Републици Србији. Наравно да има много додирних тачака и усклађености између онога што је систем образовања у Србији и онога што је специфичност војног образовања, тако да се може сматрати да је војно образовање интегрални део општег система образовања у Републици Србији.

Било би погрешно и немогуће да се искључиво у војном образовању примењују закони из система образовања, као што је Закон о основама система образовања и васпитања или Закон о високом образовању, јер војно образовање садржи низ посебности које подразумева и доношење нових закона и прописа.

Наша традиција у области војног школства је импресивна и богата. Рецимо, вредно је помена и то је важно да људи знају, да је прва стражарска школа, а то је претеча Гарде, основана указом Кнеза Милоша Обреновића пре 188 година у Пожаревцу.

Затим, датум утемељења нашег војног школства ипак се узима 1830. година, када је Кнез Александар Карађорђевић наложио формирање артиљеријске школе која је временом прерасла у Војну академију.

Наша славна историја у ослобађању и одбрани земље представља свакако основу и темељ војне науке, војне стратегије и тактике које се изучавају и дан данас на високошколским установама у нашој земљи, али и на престижним војним академијама и установама у свету, као што је француски „Сен Сир“, руска „Фронзе“, амерички „Вест поинт“, итд.

Присетимо се да је Живојин Мишић начином распоређивања трупа, тактиком и прецизним одлукама, одржао лекције не само аустроугарској војсци, већ и генерацијама будућих официра.

Победа на Колубари је освојена маневром уназад. Реч је о дефанзивној тактици и после повлачења до Колубаре и других околних планина, уследио је контра удар.

Друго, пробој Солунског фронта у страним уџбеницима се такође изучава и наводи се као пример борбе у којој је мотив био пресудан фактор за победу. Задојени жељом да се што пре врате у отаџбину, наши војници су у солунском пробоју повели јуриш савезничке војске.

Командант савезничких снага генерал Д Епере препознао је мотив Срба и дао је кључну улогу у јуришу на Кајмакчалан. То је веома важно да се каже, да се учини једна промоција јунаштва и традиције и повеже са оним што је данас постојеће стање у нашој војсци, оно што треба да буде војно образовање зарад неке будуће славне будућности наше војске и одбране наше земље.

Бројни су примери мудрог ратовања и у другим биткама у Првом и Другом светском рату, а свакако има и добрих примера у ономе што је наша војска урадила и 1990. године у борби против НАТО алијансе.

Подаци који нам говоре да су многе државе школовале своје војне кадрове у нашим војним установама потврђују чињеницу високе вредности нашег војног образовања.

Тиме ћу и да завршим, са напоменом да ћемо ми свакако гласати и за овај закон и за друге тачке дневног реда које су на овој седници.

 

Категорије: Посланичка група