Најновије

Интервју Николе Никодијевића за лист “Српска економија“: Више инвестиција у Београду значи напредак читаве државе Београд

Великим бројем страних инвестиција попут Београда на води, који укључује целокупну српску грађевинску оперативу и за себе „везује” 40 других грана, оснажује се целокупна домаћа економија. Више инвестиција и послова у Београду значи напредак читаве државе, јер се 40 одсто бруто државног производа остварује управо у престоници која је мотор и покретач привреде, рекао је председник Скупштине Београда Никола Никодијевић у интервјуу за часопис Српска економија.

На питање који су највећи изазови у текућој години на плану путне инфраструктуре главног града, Никодијевић је апострофирао реконструкцију постојећих капацитета и изградњу нових.

– Почели су радови на постављању шинске мреже на мосту преко Аде Циганлије. Завршетком трамвајске инфраструктуре моћи ћемо да повежемо Баново брдо са Новим Београдам и то мостом преко Аде. Ове године планирамо измештање корита Топчидерске реке и проширење Булевара патријарха Павла, како бисмо Раковицу и Видиковац повезали са мостом. Градићемо и тунел испод Топчидера, који треба да повеже новобеоградску страну са Аутокомандом. Важна је и изградња новог савског моста. Планирана је и изградња тунела испод центра града који ће да повеже савску и дунавску терасу. Да би се повезала лева страна Дунава на Палилули са десном обалом, непоходно је изградити нови мост код Аде Хује. Верујем да ће до краја године бити завршена документација за његову изградњу. У саобраћајну инфраструктуру спада и измештање Железничке станице и почетак изградње нове аутобуске станице на Новом Београду. Укратко, у Београду се свеобухватно ради на побољшању саобраћјне инфраструктуре, што је један од наших највећих приоритета – рекао је Никодијевић.

Туризам је најбрже растућа привредна грана у Београду, навео је Никодијевић, али су управо ту потребне свакодневне инвестиције како би се задржао постојећи ниво или додатно унапредио.

– Београд је свој највећи искорак направио у туризму у последње четири године. Оно што је јако значајно јесу параметри, 20 одсто повећања ноћења страних туриста на годишњем нивоу нас обавезује да будемо и даље лидер у региону када је у питању услуга коју Београд нуди. Морамо понудити шири спектар услуга страним гостима. Београд није само престоница добре забаве,  јер много више може да понуди. На почетку мандата 2014. године Београд је имао 64 хотела, данас Београд има 97, док су четири у изградњи. Циљ је да у наредних пет година стигнемо до 150 хотела. То само показује колика је потражња и колико је Београд атрактиван као дестинација. Да није тако, велики светски ланци не би отварали своје хотеле у Београду – подвукао је Никодијевић.

Он је подсетио на поновно отварање Музеја савремене уметности, као и на отварање Народног музеја, који би требало да буде отворен на Видовдан.

– Нажалост, наши музеји нису радили дуго година. Музеј савремене уметности ради од прошле године, за који месец почеће да ради и Народни музеј, таки да ћемо имати и културну понуду. Kонгресни туризам је нешто што је Београд пре 20 или 30 година сврставало у сам врх у Европи и желимо поново да га поспешимо. „Сава центар” ће ићи на концесију на 25 година као приватно-јавно партнерство и прилагодиће се потребама 21. века. Ми волимо да кажемо да је Београд и престоница спорта у Европи. Сваке године организује се по једно велико европско или светско такмичење. Ове године биће одржан „Фајнал фор” Евролиге у кошарци, што је свакако круна спортских дешавања у Београду. Наставићемо да конкуришемо за велике спортске манифестације и сматрамо да тако као град шаљемо најбољу могућу слику у свет о себи – поручио је председник градске скупштине.

Када је сектор енергетике у питању, Никодијевић је истакао да је енергетика мотор економије Београда.

– На територији града раде два произвођача елекричне енергије, Kолубара и ТЕНТ у Обреновцу. Београд је један од ретких градова у Европи који је донео Стратегију пошумљавања 2011. године, а 2015. Скупштина града је донела Одлуку о квалитету животне средине. Градска власт је за четири године пошумила 750 хектара, имамо нових 2.700 дрворедних стабала. Значајна је одлука да не можете посећи ниједно стабло, а да не засадите два нова. У граду имамо 45 заштићених природних добара. Скупштина града је по том питању направила велики искорак у односу на Београд 2014. Један смо од ретких градова на читавом дунавском сливу који је своје отпадне воде испуштао у реку, па смо, између осталог, први пут покренули фрабрике за прераду отпадних вода у Великом Селу. Имали смо највећу депонију у Југоисточној Европи у Винчи. Сада смо потписали уговор за иградњу фабрике за прераду отапда – подсетио је Никодијевић.

Он је додао да се ради на томе да Београд постане центар услуге, када су туризам, финансијски и ИТ сектор у питању.

– Велика средства одвајамо за подстицај људи да отварају своја предузећа која се баве ИТ технологијама. Само неколико месеци након завршетка Научно-технолошког парка на Звездари, отворили смо око 50 фирми и запослили 300 младих ИТ стручњака који зарађују много више од просека у овој земљи. Поред моста Земун–Борча са кинеским партнерима, гради се технолоши парк који ће представљати подстицај читавој српској привреди. Метро је за нас пројекат од виталног значаја који ће служити многим генерацијама после нас. Београд га сигурно неће градити сам, већ уз подршку Владе Републике Србије. Верујем да већ 2020. године можемо да имамо затворену финансијску конструкцију и почнемо са изградњом – рекао је Никодијевић.

На питање о важности међународне сарадње, Никодијевић је нагласио да се на тај начин диктирају и економске односи са другим земљама.

– Београд дуго није имао међународну сарадњу, није било значајне сарадње са великим градовима. Kада смо потписали први уговор, први споразум о сарадњи Београда и Москве, привредна сарадња, односно годишњи извоз наше привреде у руску престоницу био је 67 милиона евра. На крају споразума који је трајао четири године, до 2018. извоз београдских предузећа у Москву премашио је 180 милиона на годишњем нивоу. Управо смо учећи на искуствима Москве, Пекинга, Сеула, Буенос Ајреса и Техерена успели да неке ствари унапредимо. Инсистирамо на повезивању са великим компанијама и на томе да понудимо оно што су наше тренутне предности. Таква сарадња нам омогућава да привреду ставимо у први план, што је задатак сваког човека који се бави Београдом – додао је Никодијевић.

Извор: Бепинфо

Категорије: Београд|Интервју

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.