Најновије

Интервју Николе Никодијевића за Блиц спорт: Београд спреман, нека почне фајнал-фор Београд

Одбројавамо дане до почетка кошаркашког спектакла. Фајнал – фор Евролиге је дефинитивно највеће и најзначајније такмичење које ће се у 2018. организовати у главном граду Србије.

Реал Мадрид, Фенербахче, ЦСКА и Жалгирис – четири екипе које ће се борити за трофеј најпрестижнијег клупског такмичења. Србија ће бити привилегована да угости најбоље кошаркаше и њихову магију види уживо. Од 18. до 20. маја уживаћемо у мајсторијама Луке Дончића, Василија Мицића, Марка Гудурића, Николе Калинића… Част српских тренера браниће, ко други него Жељко Обрадовић, најтрофејнији европски тренер који у својој ризници има девет титула Евролиге и који ће са Фенербахчеом покушати да одбрани трофеј.

У смирај новог догађаја током којег ће Београд бити центар не само Европе, већ и света, “Блиц” је посетио “Арену”, место великог догађаја, и Николу Никодијевића, председника Скупштине Града Београда.

– Већ деценију Београд жели да буде домаћин Евролиге. Жеља нам се коначно остварила, а домаћинство смо добили у веома озбиљној конкуренцији. Ово неће бити само спортски, већ и велики привредни и политички догађај. У последњих пет година, домаћини су били Берлин, Милано, Истанбул, Париз… Видите у каквом смо се друштву нашли – почео је причу за наш лист Никодијевић.

“Блиц” је имао ексклузивно право да завири у “Арену”, највећу дворану на Балкану, у којој ће Европа добити новог кошаркашког владара.

– За разлику од осталих догађаја, Евролига захтева другачије стандарде организације почевши од безбедности до техничких услова који су за нас представљали и највећи изазов. “Арена” од свог оснивања никада није имала комплетан садржај. Није имала медијски прстен, нити медијску коцку, имали смо застарели систем расвете и озвучења. Гледали смо да све што ново набавимо буде инвестиција за будуће догађаје који ће се у “Арени” одржавати. Дали смо озбиљан новац за куповину опреме која ће остати у власништву хале. Ту пре свега мислим на нову ЛЕД расвету, купљени су медијска коцка и медијски прстен. Купљене су нове столице, реновиране ВИП ложе, као и плато испред “Арене” – додао је Никодијевић.

Иако терен још увек није био постављен када смо обишли Арену, радници су ужурбано постављали ЛЕД расвету. Радило се пуном паром, а у припреми једног од најзначајнијих догађаја који је Београд добио, посебна пажња се води око безбедности.

– То је јако важан сегмент. Имамо видео надзор помоћу којег можемо да видимо лице сваког посетиоца. Покривени су сви пролази, ходници. Безбедносна опрема је на највишем нивоу. Уговором смо се обавезали да формирамо посебну службу у оквиру Министарства унутрашњих послова која ће се бавити безбедношћу учесника и посетиоца. Милан Гак је на челу комитета за безбедност, а новина је да ће са нашим службама безбедности радити људи из безбедности земаља учесница из које нам долазе клубови који учествују на фајнал – фору. Сви су безбедни, то гарантујемо.

Радови још увек нису били завршени, али “Арена” је деловала импресивно. Никодијевић је образложио колико је новца утрошено у организацију завршног турнира Евролиге.

– Котизацију коју смо морали да платимо када смо конкурисали за организацију фајнал – фора износила је 2.500.000 евра и то је уговором наша највећа обавеза коју смо имали. Трошкови промоције, обезбеђења, транспорта су на предузећу “Ф4 Евролига” које је основано. Очекујемо да ће наши расходи бити мањи од прихода које ћемо имати од продаје ВИП ложа. Верујем да ћемо све трошкове покрити са продајом ложа. Могу да кажем да је у првих месец дана половина ВИП ложа распродата. Евролига сноси трошкове за смештај екипа и финкционера који долазе.

Карата одавно више нема. Очекује се да ће “Арена” бити дупке пуна током викенда пред нама. Остало је још само неколико ВИП ложа које нису распродате. Цену улазница за трибине је одређивала Евролига, док је цену за ложу одређивало предузеће “Ф4 Евролига” у договору са Евролигом.

– У координацији са Евролигом која је продавала карте, а чија је цена била висока за наше стандарде, ми смо одредили и цене за ВИП ложе. Евролига је продавала карте од 150 евра које су биле најјефтиније и односе се на ниво 400 до 400.000 динара за места поред терена. Цене ложа у зависности од њихових величина коштају од 2.200.000 до 6.000.000 динара.

Никодијевић је објаснио какве бенефите ће од одржавања фајнал-фора добити Београд.

– То је промоција. Пренос ће ићи у скоро 200 земаља света. Цела планета ће видети спектакл из нашег главног града. Очекујемо велики број навијача, према нашим проценама око 15.000 људи ће допутовати у Београд. Преко 500 новинара из иностранства се акредитовало. Доћи ће доста кошаркашких легенди, сигурно знам да ће бити присутни Туркоглу, Јаховић, Папаниколау, затим скаути из НБА.

А колико ће Београд инкасирати од одржавања фајнал – фора?

– Постоје директни и индиректни приходи. Директне приходе остварујемо од продаје ложа док се индиректни приходи не могу ни израћунати јер ћемо зарадити од преноћишта гостију, њихових трошкова овде. Сав тај приход слиће се у градску републичку касу.

Никодијевић је додатно објаснио:

– Фајнал-фор има и значајан политички аспект јер је на свим политичким скуповима једна од тема баш догађај у Београду. Очекујемо да ће доћи председник и премијер Литваније, министри спорта из земаља чији клубови учествују. Тако јачамо контакте са светом.

Паралелно са сениорским турниром, одржава се и завршни турнир за јуниоре. Част Србије браниће две екипе – Црвена звезда и Мега Бемакс.

– Јуниори ће играти у дворани „Александар Николић”. Учествоваће осам екипа, наравно, ми ћемо навијати за наше. Имаћемо и фан зону на обновљеним теренима на Калемегдану. Ти терени су значајни за историју јер се на њима налазе темељи европске кошарке. Фан зона ће радити од петка до недеље од 10 до 22 сата.

 

У Старом двору 17. маја ће се одржати конференција на којој учествује и Град Београд. На тој конференцији појавиће се сви представници учесника Ф4, као и Ђорди Бертомеу, председник Евролиге.

А у Палати Србија 19. маја додељују се награде за најбоље у сезони Евролиге на измаку.

Распоред фајнал-фора

ПЕТАК, 18. МАЈ

Фенербахче – Жагирис 18

ЦСКА – Реал Мадрид 21

НЕДЕЉА, 20. МАЈ

Меч за треће место 17

Финале 20

Извор: Блиц

Фото: Блиц/ РАС Србија

Категорије: Београд|Интервју

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.