Најновије

Интервју Николе Никодијевића за лист Политика: Можемо имати различите политичке ставове, али се једни другима морамо обраћати са уважавањем Београд

У политици је готово две деценије, a има тек 36 година. Прошао је пут од подмлатка Социјалистичке партије Србије, преко одборника и шефа одборничке групе СПС  у Скупштини града, до челника градског парламента. Сарађивао је са два градоначелника, а ускоро ће у Старом двору дочекати и трећег. Предуслов за то испуњен је пре неколико дана када је Никола Никодијевић, председник ГрО СПС Београд и члан председништва СПС по други пут изгласан за председника Скупштине града. На почетку новог мандата открива да му је жеља да овај сазив Скупштине коначно изгласа одлуку о градњи метроа.

– После економске стабилизације града улазимо у нови инвестициони циклус. Мислим да сви заједно имамо шансу да будемо део историје, да будемо сазив у чије време је почео да се остварује тај вишедеценијски сан – наглашава Никодијевић.

Тренутни сазив могао би да буде упамћен и по доношењу „модернизованог” Статута града чија би предност требало да буде децентрализација градских општина.

– Статут је устав града, али уз њега иду и промене више закона и зато радимо у координацији са републиком. Важно је да се дају већа овлашћења градским општинама, али и степен контроле мора бити већи. А да би се то све урадило како ваља потребно је и време. У овом сазиву свакако ће се догодити промена Статута, али да не лицитирамо са роковима – каже нови – стари председник.

У току лета биће усвојени ребаланс буџета и програми пословања јавних предузећа, као и тридесетак планова детаљне регулације.

– До сада смо изгласали бројне планове детаљне регулације, тако да је њима тренутно покривено 90 одсто града. А они су услов за инвестиције, отварање нових радних места, изградњу инфраструктуре… И у овом мандату морамо да држимо исти темпо – истиче Никодијевић додајући да је на претходни сазив парламента поносан због рекордне 44 седнице, али и бројних усвојених одлука које су, како каже, биле важне за Београђане.

– Скупштина је у претходних неколико година била покретач свега што се дешавало у граду. Зар није успех када се готово 30 одсто одлука донесе једногласно, када за њих гласа и опозиција? Поносан сам и што смо успели да успоставимо принцип демократског дијалога унутар Скупштине између различитих политичких опција – указује Никодијевић.

Да ли ће се и у наредном периоду одлуке доносити углавном једногласно зависиће првенствено од опозиције која је сада шаролика, а судећи по првој седници и спремнија на политичке „обрачуне”. Нове опозиционе снаге не плаше Никодијевића. За њега ће у одржавању реда Библија и даље бити – пословник.

– Дошло је доста одборника који нису упознати са процедурама и начином рада парламента. Али, после неколико седница све ће се то средити. Стриктно поштовање пословника је најважније јер тај акт је Свето писмо за Скупштину. Најбитнији је једнак третман према свима. Ни у овом мандату нећу дозвољавати добацивање из клупа, коришћење тешких речи и шетање по сали и прилазак председавајућем иза леђа. Можемо имати различите политичке ставове, али се једни другима морамо обраћати са уважавањем – изричит је Никодијевић и истиче да му, уколико одборници не поштују ред, у складу са пословником неће бити страно да одузима реч, удаљава са говорнице, али и са седнице.

На питање како ће сарађивати са опозиционим одборником Драганом Ђиласом, са којим је некада његова партија била у коалицији у граду, Никодијевић нема дилему.

– За мене је Драган Ђилас један од 110 одборника за кога важе иста правила као и за све остале. То што је некада био градоначелник не даје му за право да има привилегије – истиче Никодијевић.

Никола Никодијевић себи замера што до сада није унапредио услове рада. То ће, каже, учинити у овом мандату:

– Желим да одборници коначно добијају материјал у електронској форми, да им више не шаљемо тоне папира. Сада када је Београд стабилизован, може да се издвоји сума за модернизацију Скупштине.

Коначно би требало да буде уведен и електронски систем гласања, али и унапређен систем мерења времена одборничким групама које је председник парламента до сада, када закаже овај систем, морао да мери чак и ручним сатом.

Седнице претходног сазива Скупштине обележило је опозиционо деловање Зорана Алимпића, одборника ДС-а. Како су демократе на минулим изборима доживеле дебакл, многи су помислили да ће градски парламент остати без једног од најприпремљенијих и најдуховитијих одборника.

– Ако је неко мислио да нема Зорана Алимпића, вара се. Вратио се. Сада је члан Градске изборне комисије – открива Никодијевић.

Престоницу од 18. до 20. маја у „Штарк арени” очекује Фајнал фор Евролиге који ће окупити највеће кошаркашке звезде.

– Очекујемо спортски спектакл. Београд ће бити центар кошаркашког света у који ће доћи око 15.000 навијача и туриста, али и велика имена кошарке као што су Туркоглу, Јаховић, Сабонис, Рађа… као и наше звезде попут Даниловића, Бодироге, Маљковића, Пешића… – наглашава Никодијевић који је члан организационог одбора турнира.

Ни уочи новог четворогодишњег мандата у граду СНС и СПС неће потписивати коалициони споразум.

– Са председником Градског одбора СНС-а савршено се слажем. Када ми пружимо руку један другом то је чвршће од било ког папира. СПС јесте мањински партнер, али међу нама постоји договор о кључним темама за даљи развој града – каже Никодијевић.

Извор и фото: Политика

Категорије: Београд|Интервју

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.