Најновије

Дачић: Са Србијом државе чланице СБ УН имају старе и дугогодишње пријатељске односе Вести

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић подсетио је данас представнике земаља чланица Савета безбедности УН да су многе од тих земаља са Србијом успоставиле дипломатске односе пре више од 100 година, и позвао их да „не руше стара пријатељства због нових“.

У обраћању на крају редовне, тромесечне седнице Савета безбедности о Косову, Дачић је приметио да се представник Британије поноси обележавањем 10 година од успостављања дипломатских односа са Косовом.

– Али је нама исто тако драго што смо обележили 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Британије – истакао је шеф српске дипломатије.

Он је, такође, подсетио да Србија идуће године обележава и 180 година дипломатских односа са Француском, као и да смо ове године обележили 180 година дипломатских односа с Руском Федерацијом.

– Са САД смо успоставили дипломатске односе пре 137 година, са Холандијом пре 119 година, са Шведском пре 101 годину, а са Пољском, као председавајућом СБ УН, пре 99 година – рекао је он.

Дачић је, каже, тиме желео да подсети представнике у СБ УН да разговарају са једном старом државом с којом имају старе и дугогодишње пријатељске односе.

– Посебно желим да кажем да, кад изађете из канцеларије државног секретара Британије у Форин офису, видећете један мурал, прављен после Првог светског рата, на којем стоји Британика која држи под својим скутима Белгију и Србију као највеће жртве у том рату – рекао је он.

Он је поручио представницима у СБ УН да треба све то да имају у виду када говоре о нашим проблемима и односима.

– Улазите у питања која су веома тешка и болна и позивам вас да имате више разумевања за овакве ствари. Ми желимо да са свима вама будемо партнери, а ту је и вишевековна традиција наших односа. Подсетите се и тих односа, и тога шта је Србија радила у Првом светском рату – истакао је Дачић.

Он је, међутим, напоменуо да не жели да се враћа у прошлост, већ да иде ка будућности, нагласивши да је Србија спремна на компромис, „а то значи уважавање интереса обе стране“.

Неке земље, рекао је, преиспитују сада своје одлуке у признавању независности Косова управо из разлога што се код њих тренутно дешавају сепаратистички процеси, јер не знају како да објасне да у једном случају уважавају тежње ка независости, а у другом не.

– Ми не желимо сукобе, нити да полемишемо на ту тему. Србија је озбиљна и стара земља која је обликовала међународни поредак у последњих неколико векова, жртвовала се и за хришћанство и за Европу и за свет. Ја никада нећу позивати друге земље да нарушавају ваш територијални интегритет и суверенитет – поручио је Дачић.

Како је закључио, „нема сталних пријатеља и сталних непријатеља, али има старих пријатеља, и због нових, не треба рушити стара пријатељства“.

 

Извор: ТВ Пинк

фото: епа Абед Ал Хашламоун

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.