Најновије

Ђукић Дејановић: Породица треба да добије већу подршку државе Вести

Породица у Србији треба да добије већу подршку државе и Влада Србије наставиће да спроводи финансијске мере за усклађивање рада и родитељства и за међугенерацијску солидарност, изјавила је данас министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић поводом Међународног дана породице.

Министарка је током посете породици Петровић у Болечу навела да девет одсто породица у Србији живи на граници сиромаштва, али и да 70 одсто породица има децу, те да је одлучила да данас посети Дејана и Јелену будући да ће за месец дана по трећи пут постати родитељи.

„Дејан и Јелена су одлучили да поред ћерке Катарине и сина Алексе добију и треће дете, а Софија ће стићи за месец дана“, рекла је Ђукић Дејановић и додала да ће девојчица у скаду са новим мерама популационе политике до 10.године сваког месеца добијати 12.000 динара од државе.

Она је указала да у породици Петровић живи више генерација и да је прави пример међугенерацијске солидарности.

„Разговарали смо са дедом који има четворо деце и четворо унука, а пето је на путу. Сви живе у истом дворишту, али свако има свој дом, а спаја их и породични посао“, навела је Ђукић Дејановић.

Министарка је подсетила да 52 одсто породица у Србији има једно дете, а да свега 6,7 одсто има троје деце због чега је као важан задатак истакла усклађивање рада и родитељства.

„Привредна комора је мотивисала све послодавце у земљи да омогуће рад од куће младим родитељима, да инвестирају у вртиће у близини радног места, као и да омогуће родитељима одсуство када је болесно дете „, навела је министарка.

Додала је да ће Привредна комора Србије награђивати социјално одговорна предузећа која буду спроводила мере демографске политике.

Дејан и Јелена Петровић кажу да их је љубав према деци мотивисала да прошире породицу.

Јелена каже да ради у приватној фирми, по сменама, те да је послодавац за сада имао разумевања за њено одсуство са посла.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.