Најновије

Ружић: Грађани ће ако желе моћи да уписују у матичне књиге националност или промену пола Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић присуствовао је  обележавању Дана матичара, за које је рекао да су важна карика, јер радећи свој посао омогућавају да грађани остваре сва права која су им гарантована Уставом и законима.

Ружић је навео да је традиција матичара у Србији дуга, те да данас има 1.355 матичара, који су верни пратиоци сваког од нас, како у најлепшим, тако и у најтужнијим тренуцима.

– Матичари раде један веома захтеван и важан посао, они су сведоци и срећних и тужних догађаја у животима свих нас. Раде много и доприносе на пољу културе и демографије и историје нашег народа – казао је Ружић и додао да су матичне службе почеле да функционишу још у 19. веку након доношења Сретењског устава.

Како је навео, Дан матичара се обележава баш овог дана поводом првог закона који је нормирао рад матичних служби из 1946. године.

Према његовим речима, веома је значајно то што је 98 одсто података из матичних књига рођених, венчаних или умрлих пребачено у електронски облик.

Он је апеловао да све јавне локалне самоуправе до краја ове године напусте своје локалне апликације и пребацивањем матичних књига у електронски облик пређу у директан рад у Централном систему, те похвалио 108 јавних локалних самоуправа које већ раде на тај начин.

– Оно што очекујемо током ове и у првој половини следеће године јесте да у сарадњи са Министарством унутрашњих послова урадимо да и држављанство пређе у Централни регистар тако да и коначно више неће бити важно где вам је пребивалиште, где сте рођени како бисте остварили право у складу са законом о општем управном поступку и добили одређени извод. То ће убрзати и учинити посао управе ефикаснијим и транспарентнијим – казао је Ружић.

Навео је да измене и допуне закона о матичним књигама доносе да се на принципу добровољности у матичне књиге упише национална припадност, затим промена пола…

Како је рекао очекује се да, уколико не до краја редовног заседања Скупштине, због великог броја закона из других ресора, током јуна на једном од ванредних заседања се и тај закон нађе на дневном реду.

– Што се тиче Министарства државне управе и локалне самоуправе, очекујем да се у скупштинској процедури нађе осам закона из различитих сектора којима се Министарство бави – казао је Ружић.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.