Најновије

Триван: Усвајање Закона о климатским променама до краја године Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је да очекује да ће до краја године бити усвојен Закон о климатским променама и низ мера којима ће Србија ускладити мере о емисији гасова са ефектом стаклене баште са међународним споразумима.

“Јавна расправа о Закону је завршена и очекујемо да до краја године Закон уђе у скупштинску процедуру и да се усвоји“, рекао је Триван новинарима након отварања конференције “ЕУ и Србија – Таланоа дијалог“ о климатским акцијама.

Како је рекао, најважније је да се законски регулише праћење емисије гасова са ефектом стаклене баште и да се у свим секторима друштва води рачуна о емисији гасова и климатским променама.

“То значи да ће Акциони план и Стратегија која ће уследити иза тога обрадити све наше секторе и да ће сви морати да воде рачуна и примене мере да постепено смањимо емисију гасова стаклене баште, као и предузимамо мере које су индиректно везане за ублажавање климатских промена“, навео је Триван.

Он је додао да Србија неће смањивати границе за емисију гасова са ефектом стаклене баште које је прихватила Париским споразумом, али да ће пратити дешавања у региону.

“Пратићемо све што се догађа у региону који ће бити најпогођенији климатским променама и уколико буде потребно, с времена на време, кориговаћемо своје лимите“, рекао је Триван.

Упитан да ли је изводљиво да се истовремено смањује емисија гасова и настави развој друштва и индустрије, министар је оценио да је то могуће и да је то принцип на којем се мора заснивати нова цивилизација.

“Уколико желимо да се развијамо, а не желимо да умањујемо емисију гасова стаклене баште, погушићемо се. Али, ако будемо примењивали оно о чему причамо, има наде. Међутим, без пошумљавања и озелењавања ниједно решење неће бити довољно добро“, нагласио је Триван.

Извор и фото: Танјуг

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.