Најновије

Гостовање Горана Тривана у емисији „Сучељавање“ РТВ Војводина о вези између бомбардовања осиромашеним уранијумом и пораста оболелих од рака Вести

Никада није довољно активности које утврђују истине о чеми год да се ради. Истина је увек лековита, а нарочито у случају када будемо сазнали шта се заправо догодило и које су последице свега тога.

А зашто сада после 19 година од бомбардовања  то морате да питате неке друге, оне који су били на мом месту и који су били на власти у Србији. А што се тиче координисаности, колегиница Гојковић која је председник Скупштине је предала ту иницијативу и мени се то чини сасвим смисленим јер је потпуно различит угао којим ће се бавити једно парламентарно тело испитујући последице бомбардовања, какво је рецимо постојало у Италији.

С друге стране ми смо већ пре неколико месеци, односно прошле године започели формирање координационог тела које чине стручњаци и све стручне институције и то је један стручно, научно, оперативни задатак који има Министарство заштите животне средине, заједно са министарствима здравља и војске. Ми ћемо то ових дана и формализовати и на тај начин ћемо пружити нашој јавности пуно чињеница до којих ћемо доћи истраживањем од стране наших научника током свих месеци, морам рећи, и година које ћемо посветити овом питању.

Парламентарна комисија ће радити на један начин, и надам се да ће у Скупштини бити постигнут консензус јер не видим разлог да било ко ко живи у Србији, а нарочито претендује да буде представник грађана не би желео да учествује у комисији која треба да утврди каква је истина о било чему, дакле не прејудицира се никакво решење. Тај парламентарни угао је другачији од овог експертског.

Не бих назвао то политичким питањем, у политичко питање се претвара у Србији, а заправо није политичко, ово питање је пре свега здравствено. То је питање на које морамо дати одговоре шта се десило и које су последице и кључ целе приче и свих наших трагања ће бити које су то последице и шта су то могуће последице по генетски материјал за нас који живимо овде и нарочито нашу децу која ће се тек родити.

Нико нема право да ћути на то, и нико нема право без обзира до каквих истина будемо дошли то сакрије од јавности. Напротив, интерес нам је да све то објавимо.

Остатак гостовања можете да погледате на лику:

http://media.rtv.rs/sr_ci/suceljavanje/37490

Извор и видео: РТ Војводина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.