Најновије

Колико средстава је обезбеђено за реализацију пројеката пронаталитетне политике јединицама локалне самоуправе Посланичка група

Мирјана Драгаш, народна посланица Социјалистичке партије Србије поставила је посланичко питање Кабинету министра без портфеља за демографију и полулациону политику

Поштовани председавајући, данас бих право на постављање питања искористила да поставим једно питање које се односи на проблем популационе политике.

Наиме, то питање је одавно код нас евидентирано и указано је на велики проблем који траје већ неколико деценија. Међутим, Влада се по први пут систематски почела бавити овим питањем и борбом против беле куге, што се у сваком случају мора похвалити, али је то даље питање које интересује многе наше грађане у ком смислу ће се оно даље развијати и које ће мере Влада предузимати у овом смислу у наредном периоду.

Наиме, упознати смо са системским решењима, све конкретне мере за подстицање популационе политике од закона о финансијској подршци породицама са децом, преко других мера, као што су награде социјално одговорним компанијама, увођење сервиса е-беба, до оних мера које су у ствари усмерене ка давању економских олакшица за подизање детета, имају за циљ заустављање пада наталитета, као и подстицање рађања, што је кључно за опстанак нације и државе.

У 2017. години у 15 општина било је неколико пројеката које је кабинет министра без портфеља, задужен за демографију и популациону политику, реализовао и који је дао значајне резултате кроз примену различитих стимулативних пронаталитетних мера.

Конкретно, пројекти који су реализовани у износу од 130 милиона динара резултирали су да се, примера ради, у Сечњу отвори одељење јасленог узраста. У неколико општина постигнуто је усклађивање радног времена вртића са потребама запослених родитеља. Подигнут је ниво знања о репродуктивном здрављу међу младима. Али, оно што је можда и најзначајнији допринос оваквих пројеката у тим општинама је неколико парова тренутно у поступку вантелесне оплодње.

С тим у вези, поставила бих питање министарки Славици Ђукић Дејановић, с обзиром да овакви пројекти поред осталих мера за подстицање рађања дају значајне резултате, колико средстава је обезбеђено у буџету кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику за 2018. годину за реализацију пројеката пронаталитетне политике јединицама локалне самоуправе?

Да ли постоје пројекције да се тај износ у наредном периоду повећава, како би се проширио број општина и породица обухваћених овим мерама, као и да ли се у сарадњи са стручњацима предвиђају нове мере? У складу са тим, свакако бих још једном похвалила све мере које су до сада предузете. Сарадњу овог кабинета министра без портфеља са јединицама локалне самоуправе, али и свако друго предузимање мера у даљем правцу у циљу подизања наталитета, развијања свести о потреби очувања и и стварања породица са већим бројем деце.

У том смислу, и самом овом кабинету, као и мерама Владе које је у овом смислу до сад предузела, дајемо подршку, али желимо да се у наредном периоду тај обим и обухват у сваком смислу и даље повећава. Хвала.

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.