Најновије

Триван и Фабрици обишли Националну лабораторију за анализу воде, ваздуха и земљишта – донацију ЕУ Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици обишли су  Националну лабораторију за анализу воде, ваздуха и земљишта Агенције за заштиту животне средине, где им је представљен рад нове лабораторијске опреме и инструмената високе технологије, који су добијени донацијом ЕУ.

Новом опремом добијеном из пројекта ИПА 2012 „Успостављање интегрисаног система мониторинга животне средине у области квалитета воде и ваздуха“ омогућена је нова метода обраде узорка, односно квалитет анализе података који је у потпуности хармонизован са европском легислативом и европским стандардима, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Како је нагласио Фабрици, у оквиру овог пројекта Европска комисија је донирала близу два милиона евра за набавку уређаја за анализу квалитета воде и софтвера за квалитет ваздуха.

Министар Триван је изразио захвалност на помоћи ЕУ и подршци коју указује Србији у активностима на унапређењу заштите животне средине.

„Захваљујући добијеној вредној опреми Република Србија се кроз Агенцију за заштиту животне средине позиционирала као лидер квалитета података из области животне средине у региону, али је то само почетак. У Србији још увек мониторинг и анализа стања животне средине нису на задовољавајућем нивоу, потребно је улагање више средстава да он буде бољи, као што је повећање броја мерних станица“, нагласио је министар.

Према његовим речима, потребно је много више улагања у заштиту животне средине, како би створили предуслове за веће инвестирање у екологију.

„Морамо достићи нове технологије, нов начин рада, а пре свега, ново разумевање смисла и значаја заштите животне средине“, рекао је Триван.

Област животне средине у наредним годинама чекају улагања од 15 милијарди евра, а добијеном опремом којом је омогућено унапређење система мониторинга статуса вода у Србији, посебно са аспекта одређивања опасних и штетних материја које се испуштају у површинске воде и боље праћење присуства супстанци наведених у Директиви о еколошким стандардима квалитета, може се рећи да је тај пут за Србију започео, истакао је министар Триван, пожелевши „добродошлицу у зелену будућност“.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.