Најновије

Гостовање Тривана у “Дневнику“ на РТС-у: Истрага последица бомбардовања због здравља грађана и будућности Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је за РТС да је пре неколико месеци при његовом министарству формирано Координационо тело састављено од експерата које би требало да истражи последице НАТО бомбардовања по животну средину.

Горан Триван је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да ће то тело ангажовати све оно што је капацитет Србије када је у питању истрага последица бомбардовања, и истиче да ће се бавити експертским питањима, а да комисија коју је формирала Скупштина Србије има друге аспекте.

Министар верује да ће се та два тела допуњавати и да ће Скупштина имати прилику да вуче неке потезе које експертско тело неће, али ће помагати.

Како је рекао Триван, када тело почне са радом у пуном капацитету, покушаће да нађе начин да изврши неопходна истраживања на Космету, јер тамо није вршена ремедијација.

„Предложићемо да се то уради јер мислимо да то дугујемо свим грађанима који живе на КиМ“, навео је Триван.

Додаје да, иако је прошло 19 година, постоје научне методе које могу довести до исправних закључака.

Каже и да није било оправдано чекати 19 година на таква истраживања и напомиње да се последице морају открити због здравља грађана.

„Ово радимо због свих нас, пре свега да знамо у каквој средини живимо, који су ризици по здравље и средину, да одредимо мере којима ћемо се заштити“, каже министар.

Поручује да је кључ здравље и генетски материјал који морамо да сачувамо јер би последице, ако их има, могле да буду дуге и озбиљне, па је потребно применити мере како бисмо се сачували.

Када је реч о роковима, каже да научници никад неће рећи када ће доћи до неких резултата јер је немогуће предвидети на шта ће да наиђу током истраживања.

„Резултати су оно што нас занима, нисмо ништа орочили, наш рад ће бити јаван, радићемо онолико дуго колико је потребно да доћемо до свих могућих података“, каже Триван.

Додао је да је он мислио да ће истраживање трајати неколико година, али напомиње да је потребно дати време научницима и они ће доћи до резултата.

Министар се осврнуо и на проблем опасног отпада наводећи да се рад на откривању потенцијалних локација наставља и да он неће бити толико јаван јер је питање отворено.

Додаје да постоје сумњиве локације и да ће јавност бити обавештена чим се нешто открије.

Наводи и да је већ постигнута атмосфера у друштву која је дала превентивне резултате.

Извор и видео: РТС

фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.