Најновије

Ђукић Дејановић: Бесповратна средства општинама за подстицај рађања Вести

Министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је њен кабинет данас расписао јавни позив за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике локалним самоуправама у 2018. години.

Ђукић Дејановић је, на скупу одржаном поводом расписивања поменутог јавног позива, прецизирала да је за ту намену из буџета обезбеђено 500 милиона динара.

Такође, она је нагласила да је неопходно да општине за пројекат обезбеде 20 одсто средстава, док ће преосталих 80 одсто бити финансирано средствима за мере популационе политике.

Према њеним речима, право учешћа имају све општине појединачно, или више њих удружених из истог региона, истакавши да је једини услов да у сопственим буџетима имају средства предвиђена за спровођење популационе политике.

Бесповратна средства, како је прецизирала, намењена су за суфинансирање оних мера које се односе на ублажавање економске цене подизања детета, усклађивање рада и родитељства, промоцију здравља, борбу против неплодности и популациону едукацију.

Ђукић Дејановић је подсетила на то да је прошле године за ту сврху издвојено 130 милиона динара, додавши да су тим средствима финансирани пројекти у 15 локалних самоуправа, као и да се на тај конкурс пријавило 90 општина, а средства је добило 15 локалних самоуправа.

Ове године локалним самоуправама је на располагању готово пет пута више средстава, а максимални износ који може добити општина која аплицира самостално јесте до 10 милиона динара.

Рок за подношење пријава на конкурс је 20 дана од објављивања позива у „Службеном гласнику“.

Ђукић Дејановић је, такође, подсетила на то да примена мера за подстицај рађања почиње од 1. јула, од када ће родитељи за треће дете добијати месечно 12.000 динара наредних десет година, а за четврто 18.000 динара.

Она је објаснила да се приводе крају законске измене које регулишу питање финансирања, а то је Закон о финансијској подршци породици и Закон из сфере биомедицински потпомогнуте оплодње.

Према њеним речима, то су мере које директно ублажавају економску меру подизања деце, и то трећег и четвртог детета.

Једна од подстицајних мера која ће почети да се примењује јесте и то да жене које су родиле дете у поступку вантелесне оплодње имају право на још три покушаја о трошку државе за рађање другог детета, указала је Ђукић Дејановић.

Право на добијање средстава имају родитељи који су добили треће или четврто дете од почетка године.

 

Извор: Влада Републике Србије

фото: Танјуг

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.