Најновије

Интервју недеље Николе Никодијевића за портал “Еспресо“: СПС има своју идеологију дубоко утемељену на својој традицији Београд

Председник Скупштине града Никола Никодијевић, био је гост Еспресо интервјуа. Са Никодијевићем смо причали о новој/старој функцији, да ли је очекивао да ће опет бити изабран, зашто је на првој конститутивној седници Скупштине града било напето, пуно препирки и свађа између опозиције и власти, како ће сарађивати са Драганом Ђиласом и делом опозиције који су напустили седницу, о замеркама на свој рачун које је изнела опозиција…

Никодијевић нам је причао о будућим плановима у наредне четири године, о ребалансу буџета који би требало да буде усвојен у току лета, шта је највећи проблем у Београду, ко ће бити нови градоначелник српске престонице, о 10. конгресу СПС-а и улози лидера СПС и министра спољних послова Ивице Дачића, али и о Фајнал Фору, који се први пут одржава у Београду од петка до вечерас.

Како ћете сарађивати са Драганом Ђиласом и делом опозиције која је напустила прву седницу Скупштине града Београда?

Ја сам и у прошлом сазиву сарађивао са свих 110 одборника, нема разлога да не сарађујем и сада. Сарађујемо на врло јасним принципима, као што сам рекао, поштовање пословника, Статута града, Закона о главном граду, јасно дефинисане процедуре, консултације пре седнице са свим одборничким групама, укључујући и опозиционе одборничке групе. Ко жели да се држи фер договора и процедура имаће увек отворена врата, ко жели да их крши то ипак нећу моћи да толеришем. Али, кажем вам, сарађивали смо и у прошлом мандату. Морате знати, локална самоуправа није исто што и Република Србија. Овде нема великих тема, овде нема тема Косова, овде нема тема Европске уније, овде нема тема Русија, Америка, Кина, овде причамо о дневном животу грађана Београда, како га учинити квалитетнијим, како га учинити ефикаснијим. Овде причамо о томе како да први пут од оснивања града Београда, целу његову територију умрежимо канализационом и водоводном мрежом. Страшно је да 30 одсто Београда у 21. веку нема канализацију, нема воду. Како да доведемо асфалт до сваке куће у сваком селу. Како свим грађанима Београда омогућити, без обзира живели у центру града, у Старом граду, на Савском венци, на Врачару или рубним селима Београда да имају некако основних, елементарних услова за живот – воду, канализацију, асфалт, превоз, здравство, школство. То је оно што морају да имају сви грађани, а кад то урадимо онда идемо у надградњу. То су наше теме, нема тешких тема.

С обзиром да су напустили прву седницу, мислите ли да ће бити неких проблема убудуће?

Није први пут опозиција напустила седницу, напуштала је и у прошлом сазиву. И у прошлом сазиву смо 100 пута рекли хајде да разговарамо на један пристојан, културан, цивилизован начин. Хајде да суочимо ставове, не морамо да размишљамо исто и није нормално да размишљамо сви исто, на крају крајева зато и јесмо у различитим политичким опцијама, али то не значи да не можемо задржати минимум пристојности када радимо заједно у градском парламенту, за добробит свих грађана. Ако буду желели да раде по принципима који постоје већ годинама у градском парламенту, то је супер, онда ћемо радити добро, ако не буду тако радили, радићемо без њих.

Неки из редова опозиције су имали замерке на ваш рачун и на ваш рад баш на тој седници. Шта им ви кажете?

Замерају ми то што сам ја човек који представља континуитет у односу на претходну власт, али морам да вас вратим на оно што смо претходно причали. О томе да ли ће бити континуитета или га неће бити не одлучујем ни ја ни ви, нити било ко од 110 одборника у Скупштини града, о томе одлучују грађани на изборима. Грађани Београда су несумниво тражили континуитет са политиком која је вођена у претходне четири и по године у Београду и та замерка није на месту. Могли су да ми замере да сам, можда, превише попустљив или непопустљив према једнима или другима, али да ми замерају континуитет не могу, то су грађани тражили.

Када знате да сте на овој функцији још четири године, шта ће вам бити наредни планови?

Не само моји планови, то сам рекао када су ме изабрали одборници Скупштине града Београда 9. маја и њима, имамо заиста огромну историјску шансу да сви заједно урадимо велике ствари за Београд, због чега ће бити поносне и генерације после нас. Ми ћемо бити, надам се, и то ми је основни циљ, прва Скупштина града Београда која је донела одлуку о градњи вишедеценијског сна – метроа у Београду, који је преко потребан и верујем да ће то бити остварење сна многих генерација Београђана. То је нешто чиме ће сваки одбор за пет, десет, петнаест, двадесет година моћи да се поноси. То је једна јако важна ствар. Наравно, није само метро једина ствар коју желимо да урадимо у Београду. Желимо читав концепт Београда да променимо, да Београд добије обрисе једне праве европске метрополе 21. века. Хоћемо да урадимо потпуно нову саобраћајну инфраструктуру која ће да поједностави живот Београђанима, да уведемо правила са којима ће Београђанима бити олакшан живот, да уведемо неке стандарде који ће у граду Београду живот да учине квалитетним. Хоћемо да изградимо систем у којем ће људи бити задовољнији. Верујем да је ово шанса, и то није заслуга једног човека, мене, као председника, градоначелника, заменика. То је заслуга тима људи који ради, и сви имају прилику да буду у том тиму.

У току лета биће усвојен ребаланс буџета и програм о пословању јавних предузећа, као и тридесетак планова регулације, шта то тачно подразумева?

То је уобичајена процедура. После пола године урадићемо ребаланс буџета с обзиром на реализацију у првих шест месеци. Негде имате већу реализацију, негде мању, негде хоћете да пребаците средства за другу намену и онда је неопходно радити ребаланс градског буџета. То су уобичајене ствари. Ми радимо два до три ребаланса годишње, јер је Београд живи организам и мењају се ствари. То се ради на крајње транспарентан начин. Одборници о томе расправљају. Наравно, пратећи елемент ребаланса буџета су ребаланси пословања јавних предузећа. Имамо и потписивање колективног уговора са запосленим, тако да је и то један од услова ребаланса и наравно урбанистички планови. Ја инсистирам да свака скупштина града има што већи број урбанистичких планова. Ми смо донели преко 400 урбанистичких планова у предходном сазиву. Успели смо да 70 одсто Београда покријемо урбанистичким плановима, што је сјајан резултат у односу на предходне године. Урбанизам, јасно дефинисана правила су предуслов за инвестиције, за изградњу, за нова радна места, за фабрике, за запошљавање и зато инсистирам да се урбанистички планови што брже усвајају и мислим да смо на добром путу.

Шта је највећи проблем у Београду?

Највећи проблем Београда је то што мислим да је Београд поднео велики терет кризе, као и читава држава у задњих тридесет година. Проблем постоји у томе што није било довољно новца, што се није довољно улагало, што се није довољно инвестирало и није се довољно водило рачуна о ономе што већ постоји у Београду. То је највећи проблем. Имате нове инвестиције, ми градимо нове булеваре, ми градимо нове мостове, градићемо и нове школе, али постоји и нешто у Београду што је изграђено 50, 60, 100 година раније, то није одржавано. Нажалост имамо огроман проблем са дотрајалом инфраструктуром. Имали сте прилику да видите фасаде како нам изгледају, да ли је могуће у три, четири године обновити све фасаде у Београду? Није, али смо кренули да радимо једним жестоким темпом обнову фасада, како би Београд заиста добио лице какво заслужује, како не бисмо имали ситуацију да нам се дешавају инциденти, да нам отпадају фасаде са зграда и повређују пешаке који пролазе. Имате дотрајале инсталације и у водоводу и у београдским електранама. Дешава се да при великим температурним разликама, зими на – 20, а лети на + 40, пуцају дотрајале инсталације, које нису обнављане. Дешава се да имате велики број путева који нису обнављани, дешава се да огроман број вртића, школа су тражи реконструкцију, имате здравствене станице, домове здравља и имате застарео возни парк који смо сада почели да обнављамо у Београд пут, то је зимска служба која се бави одржавањем путева. Мислим да је већи проблем од инвестирања и грађења новог одржавање постојећег и оног што је некад направљено у Београду. То је велики проблем. Покушавамо да га решимо. Ако мислите да је могуће или ако вам неко каже да је могуће у 2, 3, 5 година решити све оно што није рађено деценијама, тај вас лаже.

Ко ће бити нови градоначелник Београда?

Има пуно сјајних људи. Биће сигурно неко из владајуће већине Скупштине града и морам да кажем да је заиста било задовољство седети на конститутивној седници града где је било прегршт људи са заиста изузетним биографијама и који имају сјајне резултате у свом раду, у својим пословима. Људи који су деценијама најбољи у својим областима. Верујем да људи који су се доказали и у области науке и у области спорта, медицине, и економије, могу на квалитетан начин да буду део тима и да буду на челу тима који ће водити Београда.

Помињу се три имена: Горан Весић, Ирена Вујовић и Зоран Радојичић?

Право да предложи градоначелника Београда апсолутно има онај који је однео убедљиву победу, то је Српска напредна странка. Опет вам кажем, велики број сјајних људи. то су људи које познајем са којима сарађујем и о сваком од њих могу заиста пуно тога лепог да кажем. Ко год да буде на челу Београда, верујем да ће постићи огромне резултате, јер у Београду поред првог човека, постоји сјајан тим стручних људи и у Градском већу и у градским секретаријатим и у нашим агенцијама и у јавним предузећима. Не може један човек да буде успешан, ако нема добар тим људи, зато вам кажем, Београд је тим који заиста добро функционише.

Постоји ли нека шанса да градоначелник опет буде Синиша Мали?

Ја се не бавим шпекулацијама. Радио сам са Синишом Малим четири године и о њему заиста могу да кажем све најбоље. Радили смо на један специфичан начин. Увек се договарали, консултовали, заједнички доносили одлуке и опет вам кажем, успели смо да окупимо добар тим људи. Ко год да буде наставиће тим путем који смо трасирали у Београду и верујем да ће имати прилику сада када смо финансијски стабилизовали Београд да постигне огромне резултате. Право да предложи градоначелника припада странци која је однела убедљиву победу на овим изборима.

Пред Социјалистичком партијом, пред социјалистима је Конгресна година, одржаће се 10. конгрес СПС-а. Шта то значи за странку и да ли могу да се очекују неке промене у странци?

Конгрес у СПС-у се одржава на сваке четири године и четири године је сасвим довољан период да видите где постоје недостаци, шта треба кориговати, шта треба мењати, како позиционирати у данашњем времену Социјалистичку партију Србије као истинску партију левице у 21. веку у тренутку када је либерални капитализам доживео слом, када се све државе Европе и света опорављају од тог, тако да кажем, дивљег капитализма, који је највиши и најдоминантнији био у западним земљама бившег Источног блока. Како се на најбољи начин поставити као заштитник оних који су обесправљени, који су немоћни и којима је неопходна помоћ и заштита државе и државних институција. СПС има своју идеологију дубоко утемељену на својој традицији и верујем да је ово сјајна прилика да учврстимо позицију СПС-а и да трасирамо будући правац деловања Социјалистичке партије Србије. Наравно, Конгрес је увек прилика да се неким новим, млађим људима укаже шанса да они који су се доказали кроз четири године добију и заслужену награду за то, да уђу у органе руковођења СПС-а. Увек је добро имати нове свеже крви, нових младих људи, нових идеја, а СПС је познат по томе да се никад није одрицао ниједног човека, и наравно да пружамо младим људима да поред заиста искусних политичких зналаца уче посао.

Која је улога председника СПС-а када је Конгрес у питању?

Увек је улога председника највећа. Ивица Дачић је од 2006. године на челу СПС-а и он је неко ко је најзаслужнији за све оно што је СПС успео да уради после 2000. године. СПС-у је била предвиђена судбина нестанка са политичке сцене. Међутим, Ивица Дачић је успешно водио брод СПС-а по тим бурама и олујама које су настале 2000. године, да би довео СПС да постане необилазан и кључни фактор на политичкој сцени Србије у историјским временима. Морам да кажем да је Ивица Дачић апсолутни, неприкосновени лидер СПС-а, али да заједно са Ивицом Дачићем морамо да дефинишемо и даље правце и будуће деловање СПС-а у тренуцима који нису ни мало лаки ни у међународној политици ни на домаћој сцени. Ивица Дачић на један сјајан начин представља Србију у свету, успе оно што нису успели многи, да у неколико земаља повуче признање независности Косова, да стопира даљи талас прихватања самопроглашене независности Косова, да на један сјајан начин окупи читаву светску дипломатију у Београду у четири године, колико се налази на челу српске дипломатије, да председава ОЕПС-ом, да направи један сјајан самит ОЕПС-а, када смо на понос од сваког од нас могли да угостимо у истом дану и Керија и Лаврова и да заиста постанемо центар бар Југоисточне Европе када су у питању међународни односи. Верујем да ће Дачић наставити тим путем, али верујем и да ће чврстом руком и даље управљати СПС-ом.

Београд је од овог петка центар европске кошарке. У Арени се одржава Финал Фоур лиге први пут. Шта то значи за српску престоницу?

Дочекали смо да коначно почне Фајнал Фор у Београду. Више од десет година смо чекали на овај тренутак, покушавали да будемо домаћини најбољим клубовима Европе и коначно смо у томе успели. Оно што хоћу да вам кажем јесте да имате прилику да видите ко су све били организатори Финал 4-а у задњих 5, 6 година Лондон, Париз, Мадрид, Милано, Истанбул, Беч, берлин и онда у том друштву Београд. Делује сјајно. Имате прилику да видите потпуно нову реновирану Београдску арену која има технику и опрему на нивоу најмодернијих дворана, не само у Европи, него и у свету, где се игра НБА лига. Имате прилику да видите опрему која је купљена први пут од пуштања у рад дворане и која је недостајала и која остаје у трајно власништво Београдске арене, остаје нам и за домаће спортске догађаје и за културне догађаје лед прстен, нова расвета и ново озвучење. Имате прилику да видите огроман број гостију који је данас у Београду, који на наше задовољство се пријатно осећа, које може да пошаље позитивне утиске из нашег главног града. Верујем да ће вечерашње финале протећи у најбољем реду и да ћемо врло брзо имати прилику да поново будемо домаћини неке велике спортске манифестације.

 

Извори фото: Еспресо.рс

Категорије: Београд|Интервју

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.