Најновије

Истина је интерес свих нас и ту истину, пре свега, дугујемо грађанима Србије Посланичка група

Ђорђе Милићевић, председник Посланичке групе Социјалистичка Партија Србије (СПС), на Петој седници Првог редовног заседања Народне скупштине у 2018. години о Предлогу одлуке о образовању комисије за истрагу последица нато бомбардовања 1999. године по здравље грађана србије, као и утицај на животну средину, са посебним освртом на последице које је оставила употреба пројектила са осиромашеним уранијумом – завршна реч.

„Поштована председнице, даме и господо народни посланици, само неколико реченица. Најпре желим да кажем да ми је жао што расправу о овако важној теми и значајном питању нисмо успели да преведемо у потпуности и у целости са теме политиканства на терен аргументоване демократске расправе и демократског сучељавања мишљења.

Жао ми је, јер ово питање је живот. Жао ми је због циља који желимо да постигнемо, а о томе смо много пута и током данашње расправе и током јучерашње расправе говорили, а то је истина. Истина је интерес свих нас и ту истину, пре свега, дугујемо грађанима Србије и на овакав однос показујемо одговоран и озбиљан, пре свега, однос нас као представника грађана према овом веома значајном и важном питању.

Говор мржње и политичка острашћеност бар када говоримо о оваквим темама свакако нису пожељни и нису добри. Када говоримо о темама које су од животног значаја и важности, мислим да је потребан један другачији приступ, један одговоран, озбиљан, храбар и реалан приступ, пре свега са погледом у будућност.

Потребно је поштовање и мислим да увек можемо да кренемо од нечега што је ваљда заједнички циљ, заједнички именитељ, заједнички интерес свих нас, а то је Србија, јер много је политичких странака на политичкој сцени Србије, али је једна Србија.

Малочас је господин Живковић рекао и ту се слажем, свако од нас је и данас и током јучерашњег дана могао да износи политичке ставове о периоду који је иза нас, али не видим да би то дало одговор на питање које покрећемо и не видим да би то дало одговор на оно што желимо да постигнемо, а то је истина, јер сматрам, понављам да је та истина интерес свих нас.

На различите начине сагледавамо реч „пристојност“, када је реч о дијалогу, комуникацији и парламенту у овим важним и значајним питањима. За нас пристојност значи, пре свега, да из јавног дискуса избацимо све оно негативно како би имали нормалну комуникацију, пристојан дијалог, пристојан и уређен парламент, али за нас пристојност значи и поштено и одговорно обављати свој посао и бити спреман да сносите одговорност за евентуалне консеквенце за грешке уколико те грешке постоје и желим да кажем да је ова владајућа већина делима, а не речима показала да јој је стало до принципа пристојности, уједно поштујући и уважавајући принцип одговорности, да је то велики помак на политичкој сцени Србије у којој годинама уназад апсолутно нико ни за шта није био крив.

Желим да захвалим председници парламента на покретању иницијативе. Још једном, дакле, посланички клуб СПС ће подржати предлог одлуке.

Господине Лакетићу, имате добар полазни основ. Очекујемо медицински и хуман аспект вашег рада, како сте и сами рекли у вашем уводном излагању. Резултати ће имплицирати, у то смо потпуно убеђени, у правду и истину. Захваљујем.“

фото: Танјуг

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.