Најновије

Глас Србије у области заштите животне средине све се јаче чује Посланичка група

Марјана Мараш, народна посланица Социјалистичке партије Србије поставила је питање министру екологије и заштите животне средине Горану Тривану.

Како долазим из Врбаса, који је део пројекта изградње пречистача под називом „Велики бачки канал“ који се финансира средствима ЕУ, питала бих министра докле се стигло са реализацијом овога пројекта.

 

Поштовани председавајући, поштовани народни посланици, данас бих поставила питање министру заштите животне средине, господину Горану Тривану.

Наиме, чињеница је да је заштита животне средине један од приоритета политике ове Владе, што је показано и формирањем посебног министарства које ће се бавити искључиво овом проблематиком на свеобухватан, одговоран и компетентан начин. За претходних годину дана то се и показало. Активности министарства и министра Тривана доприносе да се сегмент животне средине учини видљивијим и да се отворено говори о озбиљним проблемима и о начину њиховог решавања.

Сведоци смо да је у протеклих годину дана отворено много питања о којима се раније није ни говорило: од питања откривања нелегално ускладиштеног опасног отпада и његовог збрињавања, преко формирања националног тела за испитивања последица од НАТО бомбардовања Србије по здравље људи и животну средину, до значајног повећања подручја природе под заштитом.

Такође, глас Србије у међународној арени у области заштите животне средине се све јаче чује. Све ово је нужно, иначе бисмо нашим потомцима оставили нерешиве акциденте и животну средину у којој не може да се живи. Такође, Србија је преузела и обавезе према ЕУ у контексту приступања овој организацији.

Ради се о Поглављу 27, које се односи на животну средину и климатске промене. Ово поглавље је веома комплексно, самим тим и скупо за усаглашавање стандарда. Али, истовремено омогућава и аплицирање за значајна средства из предприступних фондова ЕУ.

Како је министар Триван изјавио да је у току израда нацрта за преговарачку позицију за Поглавље 27 и да ће за пар недеља овај нацрт бити готов, што значи да веома брзо можемо очекивати отварање Поглавља 27, желим да поставим питање министру Тривану – у којој су фази припреме нацрта преговарачке позиције, које се све формалне претпоставке морају испунити како би се Поглавље 27 отворило и када се очекује његово отварање?

Такође, у контексту ове преговарачке позиције Србија ће морати да реализује бројне инфраструктурне пројекте, међу којима су и бројни пречистачи воде. Како долазим из Врбаса, који је део пројекта изградње пречистача под називом „Велики бачки канал“ који се финансира средствима ЕУ, питала бих министра докле се стигло са реализацијом овога пројекта, с обзиром да је за  централно постројење за прераду отпадних вода ЕУ издвојила 15 милиона динара. Локална самоуправа је формирала заједничко предузеће са општином Кула, „Пречистач Врбас Кула“, АП Војводина издвојила је средства за изградњу приступног пута и издвојила је и 50 милиона динара за канализациону мрежу у насељеним местима. Када је у питању канализациона мрежа у насељеним местима, она је свега 30%. Недостаје три и по милиона евра за завршетак канализационе мреже.

Из тог разлога, постављам питање да ли можемо као и до сада да рачунамо на подршку државе, пошто је за овај пројекат неопходно да он има капацитет 125 хиљада становника и неопходна нам је помоћ и државе, осим онога што је издвојено од стране ЕУ и Владе АП Војводине?

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.