Најновије

Интервју недеље Ивице Дачића за “Ало“ новине: СПС има добре кадрове у Влади и задовољни смо како раде Вести

Ивица Дачић, први потпредседник Владе, шеф српске дипломатије и лидер Социјалистичке партије Србије, у интервјуу за „Ало“ говори о решавању питања Косова, о Цркви, реконструкцији Владе, али и о СП у Русији.

Србија је последњих месеци активирала дипломатске активности око питања Косова, у чему предњачите председник Вучић и ви, како се развија ситуација?

– Морам да признам да је председник Вучић понео доста терета када је реч о тражењу решења за Косово на својим леђима. Знате, није нимало лако причати и убеђивати добар део међународне заједнице да греши и да ревидира ставове. Многи са Запада су искључиви и не желе ништа да прихвате осим испуњења свих захтева Албанаца. То не може. Србима ништа, а Албанцима све. Какви су онда то преговори? То су ултиматуми.

Да ли се заиста тако воде разговори?

– Знам ја да многи мисле да Вучић и ја идемо на Запад и на разговоре са међународним државницима и званичницима као на весеље. А у ствари је много горе. Зар заиста неко може да помисли да нам Запад нуди колаче и мед? Нису то нимало лаке ствари.

Шта је онда решење?

– Ја сам доста пута говорио председнику Вучићу да уведемо реципроцитет – како они нама, тако и ми њима. Али он је тај који доста пута спусти лопту. Што се у многим случајевима показало као исправно. Ипак, ја не могу да дозволим да нас понижава Приштина и многи са Запада.

Да ли сте заиста запретили Британији, као што пишу медији?

– Србија је мала земља и она никоме не прети. Ја сам само рекао да би било добро да се Лондон, али и многи други присете пријатељства са Србијом. Не мислите ваљда да можемо благонаклоно да гледамо на потезе појединих држава који директно иду ка отимању наше територије?

СПЦ се отворено изјаснила против вашег става о подели Косова, али је, према писању медија, и везала Вучићу руке у преговорима. Како то коментаришете?

– Поштујем Цркву и њен став, али морам да кажем да поред става нисам видео неко понуђено решење. Црква и владике нека раде свој посао, али политичари су ти који одлучују. Најлакше је рећи: „Не дамо Косово.“ Али, људи, ко га то даје? Ја? Вучић? Ми се боримо да сачувамо што се сачувати може. Ја и даље, на пример, тврдим да би Албанци, када бисмо сели да разговарамо са њима без њихових ментора, пристали на поделу Косова, јер је то и за њих добро решење. Па мени су то отворено говорили и поједини албански лидери.

Шта су вам говорили?

– То да је идеја о подели Косова и за њих прихватљива и најбоље решење.

С којим представником Приштине би Србија најлакше нашла заједнички језик?

– Ух, не волим што морам са било ким од њих да причам. А знам да то не воли ни председник Вучић. Једноставно, ми смо од народа изабрани да штитимо интересе српског народа, а не да бирамо кога волимо да нам буде с друге стране стола. Тешко је преговарати и са Пецолијем, и са Харадинајем, и са Тачијем. Видели сте да је на мој сваки аргумент у УН Флора Читаку потезала Милошевића. Аман, људи, пустите човека, он је умро, дајте да решавамо проблеме. Ипак, они се држе те своје приче као пијан плота, јер немају ништа друго. Ништа нису испунили од уговореног, али изгледа да им се може, јер их нико не притиска.

Али чак ни у вашој странци нису сви прихватили идеју о подели, пре свих Дејан Раденковић?

– Поштујем свачији став. Ја сам свој изнео, али никакве друге идеје и предлоге, ево, већ деценијама нисам чуо. Није их чуо ни председник Вучић, који је повео унутрашњи дијалог о Косову. Дакле, молим лепо… Понављам, најлакше је критиковати.

Многи предвиђају да ће СПС бити испостава Палмине Јединствене Србије?

– То су глупости. СПС постоји деценијама и једна смо од највећих странака, и тако ће и остати. Многи су нам предвиђали и распад када је Милошевић отишао у Хаг, па смо неколицина мојих партијских другова и ја сачували странку. Тако ће бити и сада. Са Драганом Марковићем имамо сјајну сарадњу. Наша коалиција траје најдуже у историји парламентаризма у Србији и нема потребе да се ту било шта мења.

Какви су односи у Влади, да ли она ради „у леру“?

– Односи су добри. Ту и тамо појави се која трзавица, али то је нормално. Не бих се сложио да радимо „у леру“. Рекао бих да радимо пуном паром и да све више и више схватамо потребу да радимо као тим.

Човек сте који доказано воли спорт, како коментаришете избор Младена Крстајића за Мондијал?

– Не бих се мешао у његов посао. Верујем у његов избор и поздрављам га. Срби су сви политички и фудбалски стручњаци и све знају. Навијаћу свим срцем за те момке у Русији.

Много се писало о метли у СПС-у, шта је с том причом?

– Медији, као и увек, препумпају ствари. Наравно да ће бити промена у СПС-у, али на конгресу и демократским путем. Социјалисти никада нису бежали од промена и по томе смо познати. Свако од функционера странке поднеће извештај, анализираће се њихов рад и онда ће ко није добро радио бити смењен. Нема ту сентименталности. Само захваљујући таквим радом смо и опстали све ове године и на политичкој сцени, али и на власти. Дакле, неће бити недодирљивих у странци.

У Србији је актуелна тема поново – реконструкција Владе?

– Рекао сам то једном и остајем при томе. СПС не занима реконструкција. Медији, када не знају шта ће да пишу, најаве реконструкцију. То је питање за најјачу странку, а то је тренутно СНС. Дакле, о свему се питају Вучић и Брнабићева. Ми имамо добре кадрове у Влади и задовољни смо како раде.

Синиша Мали је предложен за новог министра финансија, хоћете ли подржати тај предлог?

– Наравно да хоћемо. Мали се добро показао на месту градоначелника и СПС ће гласати за тај предлог. Такође желим да истакнем да је и Душан Вујовић одлично радио тај посао.

Појавио се снимак Младена Крстајића како пева, многи су одмах пожелели да чују дует Крстајића и Дачића?

– Само нека они добро одиграју у Русији и обрадују народ. А ако победе Бразил, обећавам да ћу певати с Крстајићем. (смех)

Да ли ћете ићи у Русију да уживо бодрите репрезентацију?

– Волео бих да одем са Луком на неку од утакмица, али видећу ако ми то обавезе буду дозволиле. Не могу да гарантујем.

Извор и фото: Ало новине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.