Најновије

Ивица Дачић, председник СПС: Србија је највећи пријатељ Кине у Европи Вести

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић примио је делегацију Комунистичке партије Кине коју сачињавају шеф делегације Ју Хонгкви, шефица радне групе Дисциплинске комисије Централног комитета у Одељењу за организације ЦК,  Кијан Наиченг, начелник Дирекције за Источну Европу и централну Азију Међународног одељења ЦК, Јианг Зексун, сарадник у Дирекцији администрације Одељења за организације ЦК, Ху Тенгфеи, сарадница Радне групе Централно дисциплинске и надзорне комисије КПК у Одељењу за организације ЦК, Лиу Јуфеи, шеф Одсека Канцеларије за управљање службеника Одељења за организације ЦК, Ши Куан, секретар у Дирекцији за Источну Европу и централну Азију Међународног одељења ЦК КПК и Ли Манчанг, амбасадор НР Кине у Србији.

Ивица Дачић је изразио задовољство редовном праксом политичких консултација између две земље, уз очекивање да ће оне дати нови подстицај даљем развоју свестране међународне сарадње.

“Социјалистичка партија Србије је наследница Комунистичке партије чије име је промењено у СПС 1990. године. СПС и Комунистичка партија Кине имају изузетно пријатељске односе и сарадњу и то говорим као министар спољних послова, а посебно као председник Партије.

Желели би да се наши односи још више развијају, а посебно на партијском нивоу. Ми подржавамо Кину и њен територијални интегритет. Наше две земље су слободарске земље и зато смо врло слични и никада нећемо заборавити кинеске жртве током НАТО бомбардовања када је бомбардована и кинеска амбасада“- изјавио је Дачић.

Шефица кинеске делегације је рекла да то што је СПС наследила КП њих посебно радује јер смо се заједно борили за комунизам и социјализам. Србија и Кина су се за време НАТО агресије заједно жртвовале и зато велика раздаљина која нас територијално дели не омета наше пријатељство. Ми подржавамо српски народ да иде путем који су изабрали у ЕУ интеграције. Желимо да наше две партије заједно раде , да координишемо наш развој. СПС игра важну улогу у Србији и стари је пријатељ КПК. Добри партијски односи и даље се развијају између наше две државе. Захваљујемо СПС-у и Србији што сте дали јасну подршку Кини у вези са Јужним морем. Наше две партије сада су у најбољим односима али и даље можемо разменити искуства у надзору. У Кини је КП на власти и ми смо покренули борбу против корупције, јачању морала као стратешко питање.

Ивица Дачић је изјавио да је Србија највећи пријатељ Кине у Европи и са задовољством оценио да интензивирање политичког дијалога значајно доприноси даљем јачању сарадње и укупних односа две партије и две земље.

Састанку су присуствовали проф. др Жарко Обрадовић, потпредседник СПС, Владан Заграђанин, председник Извршног одбора СПС и Миломир Премовић, саветник председника СПС.

Информативна служба ГО СПС Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.